Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските сили снощи са поразили украински военновъздушни бази и всичките техни цели са били унищожени, предадоха световните агенции.

Украински официални представители признаха, че Русия е поразила цели в цялата страна с десетки ракети и дронове.

Руското МО съобщи, че артилерия у самолети в Купянск са ударили украински части. Сблъсъците са станали в районите на населените места Новомлинск, Кисловак, Глушковка от Харковска област и Стелмаковка от самопровъзгласилата се Луганска НР.

Украинските сили са обстрелвали индустриални съоръжения в Русия.

Така и двете страни се стремят да се надвият една друга във време, когато Киев се надява на решителна контраофанзива.

МО на Русия съобщи, че при боевете в южнодонецкото и запорожското направление въоръжените сили на Украйна са загубили около 140 бойци, предаде Газета.ру. Според министерството, в тези райони руските въоръжени сили са унищожили две гаубици Д-30 за ден, а също така са унищожили склад за боеприпаси на въоръжените сили на Украйна край с. Отрадное в района на Запорожие.

Според поредния доклад на министерството в Донецка област руските въоръжени сили са ликвидирали два украински склада с боеприпаси и американски радар AN/TPQ-50.

В едно от редките потвърждения (както съобщава Ройтерс) за загуба на военно имущество, Украйна заяви, че се работи по възстановяване на самолетна писта и че пет самолета са били изведени от експлоатация в западния регион на Хмелницки. Местоположението на обектите не беше назовано. Преди войната в района е имало голямо военно летище, отбеляза агенцията.

Продължава работата по овладяването на пожари в складове за горива и смазочни материали и боеприпаси, съобщиха от кабинета на губернатора на Хмелницки регион.

РИА Новости цитира Министерството на отбраната на Русия, че е била ударена повече от една въздушна база, но няма потвърждение от Украйна за щети в други въздушни бази.

Украинската столица беше атакувана за 16-и път този месец тази сутрин след втора поредна нощ на бомбардировки. Но официални лица заявиха, че повечето от дронове и ракети, изстреляни през нощта, са били свалени, а цели не са били поразени.

Поредните руски атаки от въздуха накараха жителите на Киев да се скрият в метростанциите. "С тези постоянни атаки врагът се стреми да държи цивилното население в дълбоко психологическо напрежение", каза Сергей Попко, началник на военната администрация на града.

Междувременно Русиа атакува и Одеса. Украинската армия съобщи, че атака срещу пристанището на Одеса е причинила пожар и е повредила инфраструктурата, но не уточни дали щетите застрашават износа на зърно.

Страната е важен световен доставчик на зърно и пристанището е жизненоважно за изпращане на селскостопански продукти в чужбина. Освен това е едно от трите, включени в сделка с посредничеството на ООН за безопасен износ на зърно през Черно море.

"В резултат на попадението избухна пожар в пристанищната инфраструктура на Одеса. Той беше бързо потушен. Информацията за размера на щетите се актуализира", съобщи южното командване на военните във Facebook.

Русия заяви в понеделник, че черноморската сделка за зърно вече няма да бъде действаща, освен ако не бъде изпълнено споразумението на ООН с Москва за преодоляване на пречките пред руския износ на зърно и торове.

Този месец Москва неохотно се съгласи да удължи черноморската сделка за зърно до 17 юли, но каза, че трябва да бъде постигнат по-голям напредък, за да прокара собствените си интереси.