Руските военни демонстрираха на американските специалисти ракетната система "Авангард", която е съоръжена с планиращ хиперзвуков крилат боен блок, съобщи Министерството на отбраната.

"Като част от прилагането на Договора между Руската федерация и Съединените щати относно мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, от 24 до 26 ноември 2019 г. американският инспекционен екип проведе демонстрация на ракетната система "Авангард"с планиращ хиперзвуков крилат боен блок", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Както уточни Министерството на отбраната на Руската федерация, Русия изложи пред инспекторите най-новите оръжия, за да поддържа жизнеспособността и ефективността на Договора СТАРТ.

"Авангард" ще бъде пуснат на бойно дежурство през декември, добави ведомството. "Разгръщането на тази ракетна система на бойно дежурство е планирано за декември 2019 г.", се казва в доклада.

По-рано източник във военно-индустриалния комплекс заяви пред ТАСС, че първите две междуконтинентални балистични ракети УР-100Н УТХХ, оборудвани с ядрен планиращ блок "Авангард", ще бъдат на пилотно бойно дежурство в края на ноември - началото на декември в дивизията Домбаровски на стратегическите ракетни сили в района на Оренбург.

Както ТАСС съобщи през октомври миналата година, друг източник в отбранителната промишленост, два полка "Авангард", с по шест ракети в силози, трябва да влязат в бойно дежурство във въоръжените сили на Русия.

През декември 2018 г. командирът на стратегическите ракетни войски Сергей Каракаев отбеляза, че първите комплекси "Авангард" ще поемат бойно дежурство през 2019 г..

За комплекса Авангард

"Авангард" е стратегически комплекс с междуконтинентални балистични ракети, оборудван с планиращ хиперзвуков крилат боен блок. Според запознати източници, бойната единица е разработена от НПО Машиностроения (Реутов, Московска област) и е изпитана за пръв път през 2004 г. Комплексът е в състояние да лети в плътни слоеве на атмосферата със скорост 20 пъти по-висока от скоростта на звука, маневрирайки по своя курс и на височина и преодолявайки противоракетната отбрана.

При изпитания хиперзвуковият блок е извършвал вертикално и хоризонтално управляемо маневриране и в определеното време е поразил условната цел на бойното поле на полигона.

За първи път руският президент Владимир Путин говори за това оръжие в посланието си до Федералното събрание на 1 март 2018 г. В края на 2018 г. в колегиума на Министерството на отбраната на Руската федерация президентът на Руската федерация отбеляза старта на масовото производство на ракетната система "Авангард". Тогава Путин подчерта, че "Авангард", заедно с ракетите "Сармат", комплексите "Кинжал" и "Пересвет", многократно увеличава потенциала на армията и флота, като по този начин "надеждно и безусловно гарантира сигурността на Русия за следващите десетилетия".

"В Русия се появи нов вид стратегическо оръжие", каза преди година Путин.