Подготовката на нова руска държавна програма за въоръжение за периода до 2033 г. ще започне през 2020 г., тя трябва да включва разширяването на ролята на дронове, лазерни, хиперзвукови системи, както и други модерни разработки, обяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност на Русия, състояло се в Ново Огарьово край Москва, предаде ТАСС.

По думите му, Русия трябва адекватно и точно да прогнозира възможните изменения в международното положение след разпадането на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и да укрепва своя военен потенциал. 

"Излизането на САЩ от този договор под измислен предлог нанесе осезаем удар по системата за контрол над въоръженията", каза Путин. "Опасността от разпространение на ракети от този клас в различни части на света още повече засили глобалното напрежение", добави той.

Президентът настоя да се осигури балансирано развитие на военния потенциал на страната, като се имат предвид "не чак толкова големите ресурси", които се влагат в изпълнението на тази задача.

"Нашата задача през предстоящите десетилетия е да продължим линията на укрепване и развитие на военния, техническия, кадровия потенциал на военната организация на страната, каза Путин на заседанието. Целта, според него, следва бъде "балансираното развитие на всички компоненти на военната организация, преди всичко чрез грамотно и рационално използване на бюджетните средства и материално-технически ресурси", които не са особено големи, ако бъдат сравнени с онова, което отделят за тези цели другите водещи държани в света.

Президентът отбеляза, че успешно се реализира държавна програма за въоръжаване, която е позволила да се пристъпи към "кардинално техническо преоборудване на военната организация". Той изтъкна, че делът на съвременното оръжие и техника в армията и флота сега вече надвишава 68 процента, а "някои образци (от новите руски въоръжения) по своите характеристики изпреварват чуждестранните аналози с години напред".

Путин посочи, че делът на съвременните оръжия в руската армия и другите силови структури трябва да достигне 70 процента и да не пада под това равнище. Според него въпреки всички бурни технологични промени в света, руските въоръжени сили "трябва да бъдат снабдени по последната дума на науката и техниката".

Путин посочи, че в подготвящата се нова държавна програма за въоръжаване до 2033 г. ще се залага на "съвременни и перспективни образци на високоточни оръжия и средства за въздушно-космическа отбрана с активно използване на технологии за изкуствен интелект при създаването на военната продукция". В новия руски арсенал по-широко ще се използват "безпилотни разузнавателни и ударни летателни апарати, лазерни и хиперзвукови системи, оръжия, основани на нови физически принципи, както и роботизирани комплекси, способни да изпълняват разнопланови задачи на бойното поле", подчерта руският президент.

Путин се спря на руското военно участие в Сирия и констатира, че личният състав на Въздушно-космическите сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, военната полиция и други ведомства и служби са изпълнили в пълен обем поставените задачи, "действали са мъжествено, грамотно и професионално". Като голям успех на руските сили там той посочи, че е било предотвратено масовото прехвърляне на джихадисти от Сирия в Русия.

Вчера Путин говори за ядрения инцидент в Северозападна Русия преди три месеца. Според него там е ставало дума за разработване на уникално оръжие, предаде ДПА.

При инцидента в пристанището Северодвинск загинаха няколко души. Според правителственото съобщение избухнало е експериментално устройство на военен полигон. Руските власти първоначално отрекоха съобщенията, че на полигона е било измерено повишено равнище на радиация, но по-късно друга федерална агенция съобщи, че е било отчетено гама излъчване, превишаващо до 16 пъти нормалните фонови стойности.