Москва и Вашингтон имат много общи интереси и Кремъл е готов за сътрудничество със САЩ. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин, цитиран от вестник “Российская газета“ и "Фокус". Изказването е по време на форума за инвестиции на банка ВТБ Капитал „Русия зове!“.

„Имаме много общи интереси със САЩ, това е страхотна държава, винаги сме се отнасяли и ще се отнасяме към нея с уважаваме. Два пъти бяхме съюзници в световните войни. Имаме положителна обща история “, заяви Владимир Путин.

Той подчерта, че визира сътрудничество в технологичната сфера и в икономиката като цяло. 

„При американския президент Барак Обама търговията падна до 20 милиарда долара, а за две години във властта на Доналд Тръмп се повиши до 25 милиарда долара“, добави той.

Путин допълни и че според него Москва и Вашингтон имат общи интереси в икономиката, в енергийния сектор и по отношение на осигуряването на международна сигурност. Той добави, че Русия и САЩ са най-големите ядрени сили, а между тях съществува добро взаимодействие в борбата срещу тероризма. „Най-малкото в Сирия има сътрудничество в борбата с организираната престъпност“, каза още той.

Президентът нарече излизането на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата грешка, понеже според него държавите могат просто да коригират своите задължения. И е необходимо да се включи настоящата администрация на САЩ в решаването на тези въпроси и това също е поле за съвместни действия, убеден е Путин.

"Тръмп каза, че няма да унищожава екологията в света - трябва да намерим балансирано решение", заяви държавният глава.

Путин добави, че смята, че Русия и САЩ имат много платформи за съвместна работа, а Москва е готова за това, колкото са готови американските й партньори. Освен това според него е добре, че вече не обвиняват Русия, че се намесва в изборите в САЩ. "Но факторът на вътрешнополитическата борба все още влияе негативно на руско-американските отношения", заключи президентът. 

Руският президент Владимир Путин определи т. нар. руска заплаха като измислица на онези, които искат да трупат капитал от този мит, от ролята си на авангард в борбата с Русия, да получават някакви бонуси и преференции, и това е очевидно за всички, за лидерите на водещите европейски страни, предаде ТАСС. Говорейки на заседание на инвестиционния форум "Русия зове", той напомни, че преди САЩ са казвали на страните в Европа, че ги защитават от съветската заплаха и те трябва да плащат за това.

"Днес това вече не работи. Въпреки всички проблеми с Украйна, със спекулациите около Крим и Донбас, всички прекрасно разбират, че Русия не се кани да напада никого", подчерта Путин.