Кремъл настоя да бъдат освободени задържаните в Беларус 33-ма руснаци, които са обвинени, че са искали да организират масови безредици там малко преди президентските избори на 9 август, на които сегашният държавен глава Александър Лукашенко се явява за шести мандат, предаде Франс прес.

Според Минск арестуваните са членове на частната военна компания "Вагнер", която отдавна е обвинявана, че е близка до Кремъл и праща свои наемници на операции в чужбина.

"Надяваме се, че нашите беларуски съюзници ще изяснят този инцидент в най-скоро време и че нашите граждани ще бъдат освободени", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той определи като неоснователно задържането на тези руснаци, някои от които се участвали в бойни действия в Източна Украйна, поради което Киев е поискал да бъдат екстрадирани.

Песков потвърди, че руснаците работят за частна охранителна фирма, без да я назове, и че са преминавали транзитно през Беларус на път за Турция.

"Те не са носели нещо незаконно и с нищо не са нарушили закона", каза говорителят на руското президентство.

Беларус обвинява 33-мата задържани руснаци, както и още 200 други, които се издирват, че са искали да дестабилизират страната с наближаването на президентските избори. Те са обвинени, че са се опитали да организират масови размирици с помощта на двама местни опозиционери, Сергей Тихановски и Микола Статкевич, които са в затвора от няколко седмици.

Съпругата на Тихановски Светлана отхвърли обвиненията. Според нея това е постановка на беларуските власти, която е арестувала наемници, които Минск обикновено оставя да ползват Беларус като транзитна база към горещи точки по света.

Сергей Тихановски е много популярен видеоблогър, който беше кандидат на изборите на 9 август. След задържането му през май Светлана Тихановска стана кандидат за президент на негово място и е смятана за основен съперник на Лукашенко, отбелязва АФП.

След задържането на руснаците в Минск на 29 юли не е имало контакти между президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко, каза Песков, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че необходимите контакти се осъществяват по линия на външното министерство и посолството на Русия в Минск.

Украйна е получила от Беларус списък на задържаните руски граждани и той е предаден на украинските компетентни правоохранителни органи за проучване, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Минск е поискал от Киев да провери дали някои от задържаните са участвали в престъпления и военни действия в Източна Украйна. Кулеба обеща украинските власти скоро да отговорят на питането на Беларус.