Държавният граничен комитет на Беларус ще засили оперативното опазване на държавните граници във връзка със задържаните в страната 33 граждани на Русия. Това обяви държавният секретар на Съвета за сигурност Андрей Равков след спешно съвещание с президента Александър Лукашенко, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано Лукашенко заяви, че ще поиска обяснение от Москва, след като беларуските сили за сигурност задържаха близо до столицата Минск предполагаеми руски наемници от частната армия "Вагнер", станала известна с участието си във военните конфликти в Сирия и Либия. Причината била информация, че повече от 200 бойци са влезли в страната, за да я дестабилизират в навечерието на президентските избори.

Равков каза, че това включва контрол на границата с Руската федерация в рамките на проучване на обстановката, проследяване на лицата, които пресичат държавната граница, включително зелената граница.

Тези сили ще бъдат съществено подсилени, отбеляза държавният секретар, цитиран от беларуската агенция БелТА.

Президентът Александър Лукашенко свика спешно заседание

Снимка: BelTA Pool Photo via AP/БТА

Равков уточни още, че беларуските власти ще засилят мерките за сигурност на местата, където ще има предизборни прояви от кампанията за президентските избори.

Държавният секретар посочи, че ще се извършват проверки на хора, защото сред задържаните има снайперисти, специалисти по взривове и компютърни специалисти.

Руската дипломатическа мисия в Минск съобщи в Туитър, че посолството на Русия в Беларус е било официално уведомено от беларуското външно министерство за задържаните в страната на руските граждани.

Беларуското външно ведомство ще покани посланиците на Русия и на Украйна за разговор във връзка със ситуацията със задържаните руски граждани, каза още Равков по телевизия СТВ.

Държавният секретар на беларуския Съвет за сигурност поясни, че е поканен и украинският посланик, тъй като е установено, че 14 от задържаните са били в Донбас.