Русия обяви за "расистка" забраната руски граждани да внасят своите автомобили и някои стоки в ЕС, а бившият президент Дмитрий Медведев дори предложи, като ответна мярка, да бъдат прекъснати всички дипломатически отношения с блока, предаде Ройтерс.

В обяснителна бележка към правилата си за санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, Европейската комисия заяви, че на руските граждани временно се забранява да внасят някои лични вещи или превозните си средства в страните от 27-членния ЕС.

Според анекса се забранява също и внос на редица стоки, които биха могли да бъдат с двойна употреба, наред с по-обикновени вещи като гримове, паста за зъби, дезодоранти, тоалетна хартия и мобилни телефони, пише БТА.

"Просто е расизъм", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по повод препоръките на ЕК. "Това е чисто и просто расизъм", каза тя.

"Какво трябва да направим? Със сигурност не трябва да въвеждаме ответни ограничения за гражданите на ЕС, ние не сме расисти", каза бившият руски президент Дмитрий Медведев. "По-добре би било просто да преустановим дипломатическите отношения с ЕС за известно време", добави той.

Според някои руснаци Западът попада в клопката на Кремъл, като обявява всички руски граждани за врагове, които трябва да бъдат наказани и изгонени заради една война, за която никой не ги е питал. Кремъл обикновено твърди, че руснаците са незаконно дискриминирани на Запад в условията на вълна от русофобия.