Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила покушение срещу Сергей Аксьонов - назначения от Москва ръководител на Крим, предаде руската агенция Интерфакс.

ФСС твърди, че е задържала руски гражданин, който е бил нает и обучен от украинските специални служби да убие Аксьонов като взриви кортежа му с кола бомба.

"Беше осуетено покушение срещу ръководителя на Крим Сергей Аксьонов, организирано от украинските спецслужби", посочи в изявление пресслужбата на ФСС и добави, че задържаният във връзка с покушението мъж е направил пълни самопризнания.

Руски гражданин, роден през 1988 г., беше арестуван и обвинен, че е бил "вербуван от служители на Службата за сигурност на Украйна", посочи ФСС и допълни, че въпросният мъж е "преминал обучение за подривни дейности и разузнаване в Украйна, включително за работа с експлозиви".

"Атентаторът не е имал време да осъществи престъпното си намерение, тъй като е бил арестуван, докато е изваждал взривното устройство от тайника", обявиха още от Москва.

Руската федерална служба публикува и клип, който показва залавянето на атентатора и неговото признание.

"Нашите специални служби работят прецизно и ефективно. Убеден съм, че инициаторите на това престъпление ще бъдат открити и наказани", написа Аксьонов в Tелеграм, като благодари на ФСС за "предотвратяването на опита за убийството му".

Това не е първото покушение на украинските спецслужби срещу Аксьонов, предотвратено от руската ФСБ. В началото на май ФСБ обяви потушаването в Крим на дейността на разузнавателната мрежа на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, която планираше да извърши серия от високопоставени диверсии и терористични актове. Участниците в него са планирали опити за убийство на Аксенов, председателя на парламента на Крим Владимир Константинов и кмета на Ялта Янина Павленко. Тогава бяха арестувани седем души.

На 26 април бе задържан в Крим и Денис Петранов. 44-годишният мъж с българско и украинско гражданство бе арестуван по обвинение, че е пренасял взривни вещества за подготовката на терористични актове на териториятаизлизане от Русия на границата с Грузия. След това го обвиниха, че е бил част от група, пренасяща взрив от България през Турция, Грузия и Русия.  И досега продължава да е в ареста.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. имаше няколко атаки, при които бяха убити или ранени назначени от Русия служители в Украйна. Москва обвинява Киев за покушенията. Крим беше анексиран от Русия през март 2014 г. след намеса на нейните специални сили и след референдум, осъден от Киев и Запада.

Полуостровът служи за важна логистична база за руските сили, които воюват в Южна Украйна, където войските на Киев провеждат контраофанзива от няколко седмици.