Съпругата на 44-годишния задържан в Крим българин от Украйна Денис Петранов отправи призив към българските власти да окажат помощ за освобождаването му, предаде БНТ.

Руските власти два пъти променяха обвинението към Петранов от хулиганство към тероризъм за превозване, предаване и съхранение на взривни вещества от България в Русия.

Денис Петранов бе задържан на 26 април на излизане от Русия на границата с Грузия. Руските власти го обвиняват първаначално за получаване на пратка, съдържаща взрив, а той, според тях, е бил част от група, пренасяща взрив от България през Турция, Грузия и Русия.

Според съпругата му Марина Петранова това не е вярно и руските власти са скрили сочения като свидетел. Веднага той е транспортиран в анексирания от Москва украински полуостров Крим, където са му повдигнати обвинения за тероризъм.

Марина Петранова коментира, че българското посолство в Русия й е отказало да окаже консулска защита на съпруга ѝ.

"Те ми казаха, че България не признава Крим като територия на Русия и затова не могат да направят нищо там", обясни жената.

Според руските адвокати на Денис Петранов положението му е много сериозно, обясни Марина Петранова

До този момент Марина Петранова е получила само отговор от президентството, в което я информират, че случаят е прехвърлен към Министреството на външните работи.

В началото на май от Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че са арестувани са седем души по подозрения, че готвят покушения срещу висши служители, сред които Сергей Аксьонов - ръководител на така наречената Автономна република Крим. Информацията е за украинци, руснаци и българина Денис Петранов. Според ФСБ те са готвели и атака срещу транспортната инфраструктура. От службата твърдят, че при разследването е разкрит международен канал за контрабанда на взривни вещества от България през Турция и Грузия в Русия.

В началото на май служебният външен министър Иван Кондов съобщи, че МВнР е отправило ното на руското външно министерство с искане да съобщят местонахождението на гражданина с двойно българско и украинско гражданство Денис Петранов, както и да бъде допуснат адвокат при него. Кондов допусна, че мъжът най-вероятно е третиран от руските власти като украински гражданин, тъй като българският гражданин влязъл и пребивавал в страната като украински гражданин с украинския си паспорт и призова българските граждани да не пътуват в районите и териториите на Украйна, които в момента са окупирани от Руската федерация, защото нашите мисии в Киев и в Москва имат много ограничени възможности да окажат някакво съдействие и помощ.