Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила подготвян от украинското военно разузнаване опит за ликвидирането на лидери на окупирания от Русия украински полуостров Крим, съобщи ТАСС.

Организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец, съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСС, който заяви също, че сред седемте задържани има и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Освен това е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически печки.

"Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е пресякла дейността на агентурна мрежа на Главното управление на отбранителното разузнаване на украинското министерство на отбраната, която е планирала серия от привличащи общественото внимание диверсионни и терористични актове на територията на" окупирания Крим, според ФСС. Според руската служба за сигурност мишена на атаките са щели да станат ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко.

Освен това цел на подготвяните терористични нападения са били обекти от транспортната инфраструктура на полуострова.

Една диверсионна група е подготвяла покушенията над Павленко и Аксьонов, а друга, под прикритието на бизнес за продажба на булчински рокли, организирала превоза на взривни устройства от България за Русия.

"Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийства на високопоставени длъжностни лица е Роман Машовец, офицер от активния резерв на военното разузнаване на Украйна, който от 2020 г. заема длъжността заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски", според ФСС. Освен това Машовец е "близък сътрудник на началника на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов", според същия източник.

В хода на предприетите мерки са задържани гражданите на Русия и Украйна - Виктор Подвални, роден през 1967 г., Александър Литвиненко, роден през 1986 г., Сергей Кривошеин, роден през 1988 г., Константин Евмененко, роден през 1971 г., Игор Зорин, роден през 1972 г., и Сергей Войнаровски, роден през 1984 г., вербувани от Машовец. Според ФСБ те са планирали да извършат терористичните актове и са извършвали наблюдение на длъжностни лица, използвайки специални технически средства и придобито огнестрелно оръжие. Сред задържаните е и гражданин на Украйна и България Д. Петранов, роден през 1979 г., съпричастен към доставката на оръжие за Русия.

Снимка: Скрийншот от Телеграм

"В рамките на образуваните наказателни дела обвиняемите дават самопризнания за сътрудничество с военното разузнаване на Украйна с цел подготовка и извършване на терористични актове в Русия", съобщиха от ФСБ.

При обиските у задържаните са открити пет готови за употреба самоделни взривни устройства, изработени по вид кумулативен и концентриран заряд, пластични взривни вещества, произведени във Великобритания с общо тегло около 6 кг, военни електродетонатори, радиоуправляеми актуатори за задействане на взривни устройства, тракери за наблюдение, както и комуникационно средство за секретна връзка с уредници от Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната, съобщиха още от ФСБ.

Районен съд в град Севастопол в Крим наложи по-късно мярка за неотклонение задържане под стража за срок от два месеца на седемте задържани.

По данни на ФСС украинската гражданка Марина Матущак е участвала в България в организирането на доставката на електрически готварски печки с компоненти за взривни устройства за Русия. Впоследствие украинските граждани Денис Смирнов и Владислав Сарафинчан ги предавали на Д. Петранов, който има българско и украинско гражданство.

"След доставката на електрическите печки с автомобилен транспорт на територията на Русия тяхното по-нататъшно препращане към местата за подготовка на терористичните актове се осъществявало чрез руските транспортни фирми СДЕК и "Возовоз", а с изпращането им се занимавали тайно използваните от украинските специални служби граждани на Русия, които имали търговски проекти с българска фирма, ръководена от М. Матущак", отбелязва ФСС. Установено е, че идентично взривно вещество е било използвано на 23 февруари 2023 г. при диверсията на железопътната линия в Крим.

Във видеозапис, разпространен от ФСС, една от жените, използвана за препращане на взривното вещество, казва, че очаквала от България 15 сватбени тоалета от свой познат бизнесмен, но заедно с тях получила и две готварски печки, които изглежда са ѝ били изпратени по погрешка. Помолили я да ги препрати до Ялта и в пощата разбрала, че двете печки, които би трябвало да тежат по 3,5 килограма, се оказали с тегло 11 килограма. По-късно ФСС открила в печките взривни вещества и компоненти на взривни устройства.