Руското министерство на отбраната обяви днес, че руските сили са поели контрола над село в Донецка област, Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Село Хромове, което Русия нарича Артьомовское, се намира в западните покрайнини на Бахмут - град, който Москва превзе миналото лято след месеци на боеве. Преди войната селото е имало население от 1000 жители.

Ройтерс отбеляза, че не може да потвърди тази информация по независим път, а засега няма коментар от украинска страна.

Столтенберг заяви, че Русия е натрупала огромни запаси от ракети преди зимата

Русия е натрупала огромни запаси от ракети преди зимата, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА.

Русия прави нови опити да нанася удари по украинската електропреносна мрежа и енергийна инфраструктура и се "опитва да остави Украйна на тъмно и на студено", добави той. 

НАТО отчита 300 хиляди пострадали руски военни във войната в Украйна досега

Във войната в Украйна досега са пострадали над 300 хиляди руски военни, отчете още днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след двудневното заседание на външните министри от алианса в Брюксел, в което участваше и техният украински колега Дмитро Кулеба.

Русия днес е по-слаба икономически, политически и военно, добави Столтенберг. Политически Русия губи влияние, не само в Украйна, но и в Кавказ и Централна Азия, става все по-зависима от Китай и поставя бъдещето си в ръцете на Пекин. Военно Русия изгуби значителна част от своите сили - стотици самолети, хиляди танкове и над 300 хиляди пострадали. Същевременно Москва губи икономически заради спада на приходите от продажбата на горива, заради запора над имуществото на руски банки, с прекратяването на дейността на над 1000 дружества в страната, с напускането на 1,3 милиона души миналата година. Всичко това показва стратегическата грешка на (руския президент Владимир) Путин да нахлуе в Украйна, добави генералният секретар.

Не трябва да подценяваме Русия, която приведе икономиката си във военновременен режим. Путин има висока търпимост към броя на жертвите и Русия не е променила целите си в Украйна. В навечерието на зимата руската страна натрупа значителен запас от ракети. Виждаме нови руски опити за поразяване на украинската инфраструктура, за да остане Украйна на тъмно и студено, допълни Столтенберг.

Същевременно той отчете, че от началото на войната Украйна е спечелила битките за Киев, Харков и Херсон. Тази година украинците продължават да нанасят тежки поражения на Русия, посочи генералният секретар. Той отчете, че в Черно море украинците са отблъснали руския флот и са обособили коридори за износ на зърно. Най-важното е, че Украйна остана суверенна демократична нация, това е голяма победа, обобщи Столтенберг.

По неговите думи НАТО подготвя дългогодишна програма в помощ на Киев за преход към военно оборудване по стандартите на алианса и пълна съвместимост със съюзническите сили. Обсъдихме пътя на Украйна към членството в НАТО, предоставихме препоръки за ключови реформи в страната, включително за борба с корупцията, за подобряване на върховенството на закона и правата на малцинствата. Украйна никога не е била по-близо до НАТО, каза Столтенберг.