Специалните служби на Франция и Белгия подготвят провокация с химическо оръжие в Сирия, твърдят от руското министерство на отбраната, предаде БНР. Целта била руските въздушно-космически сили да бъдат обвинени в нападение срещу цивилното население.

Провокацията щяла да бъде извършена в зоната за деескалация в провинция Идлиб, съобщава в комюнике руският Център за помирение на враждуващите страни в Сирия. Там агенти на белгийските и френските служби се срещнали с полеви командири на терористичните групировки "Хаят Тахрир Аш Шам" и "Хурас Ад Дин", както и с представители на псевдохуманитарната организация "Белите каски", пише още в комюникето.

За участниците в бъдещата инсценировка били предвидени по 100 долара на човек. Не било изключено за по-голяма достоверност да бъдат използвани истински отровни вещества. От 14 до 27 март белгийците заснели въздушни удари на руски дронове по цели на терористите в зоната деескалация в провинция Идлиб. Кадрите щели да бъдат използвани при монтажа на бъдещия видеоматериал.

Под контрола на французите пък на 23 март било доставено отровното вещество, вероятно на хлорна основа, под прикритието на бутилки с кислород и битов газ.