Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са прехванали девет от петнайсетте безпилотни летателни апарата, които Русия е изстреляла тази нощ към нейната територия, както и две крилати ракети, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на украинските военновъздушни сили.

Те заявиха, че произведените в Иран дронове "Шахед", които руските сили са използвали при атаката, са били унищожени над няколко региона на страната. Двете крилати ракети са били свалени над Запорожска и Днепропетровска област.

Военновъздушните сили не съобщиха какво се е случило с дроновете, които не са били прехванати, и дали в резултат на руското нападение е имало щети или жертви. Ройтерс не успя да провери чрез независим източник твърденията на Киев.

Назначеният от Москва губернатор на украинската Запорожка област Евгений Балицки заяви в "Телеграм", че руската армия е постигнала "значителен напредък" на североизток от село Новопокровка, предаде Франс прес.

Това е първото твърдение на руски представител за постигнат напредък в Южна Украйна.

Новопокровка се намира на североизток от Роботине, превзето през август от украинските сили, които се стремяха към пробив в района с цел да продължат на юг и към Азовско море.

През нощта Одеска област също беше атакувана с дронове

 

През изминалата нощ Одеска област беше атакувана с дронове.

"Нашите сили за противовъздушна отбрана свалиха два дрона. Последствията на атаката са:нанесени са щети на административна и на техническа сграда на спортен комплекс. Няма пострадали", съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в "Телеграм".

Губернаторът на Одеска област също информира, че правозащитните органи оценяват последствията от поредното престъпление, извършено от руснаци.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г., припомня БТА. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.