Руската армия съобщи, че през изминалата нощ е извършила атака с дронове срещу украинското пристанище Рени, разположено на река Дунав в южната част на Украйна, на границата с Румъния, предаде Франс прес. Украински военен служител пък съобщи, че руските сили са обстрелвали Херсонска област 79 пъти и има един загинал. В същото време украинските сили обявиха, че са пробили първата и най-силна от няколкото руски отбранителни линии в южната Запорожка област, предаде БТА.

"Снощи руските военновъздушни сили нанесоха групов удар с дронове по складове с гориво, използвано за зареждане на военната техника на украинската армия, в пристанището Рени, Одеска област", съобщи руското министерство на отбраната, като допълни, че целта на удара е била "постигната" и всички мишени са поразени.

Украйна потвърди днес, че руски дронове са поразили "цивилни индустриални" обекти в района на река Дунав в югозападната част на страната, в близост до Румъния. "Врагът атакува цивилна промишлена инфраструктура в района на Дунав", съобщи канцеларията на главния прокурор на Украйна в "Телеграм". "При атаката са ранени двама души, които са хоспитализирани", добави прокуратурата.

Руските сили са обстрелвали вчера и Херсонска област - 79 пъти, предаде украинската агенция "Укринформ", като се позова на ръководителя на местното военно управление Олександър Прокудин, който съобщи за това в "Телеграм".

"През изминалия ден врагът извърши 79 нападения, като използва 510 снаряда от минохвъргачки, артилерия, танкове, реактивни системи за залпов огън "Град", дронове, самолети и зенитни установки ЗУ-23. Врагът изстреля 14 снаряда по град Херсон", написа той. Според Прокудин руската армия е взела под прицел населени квартали в региона и храм в град Херсон. В резултат на руските нападения един човек е загубил живота си, а шестима са ранени.

В същото време украинските сили са пробили първата и най-силна от няколкото руски отбранителни линии в южната Запорожка област, каза местен украински военачалник пред британска медия, цитиран от ДПА. Украинските войници очакват по-бърз напредък, тъй като притискат по-слабата втора линия, каза днес генерал Олександър Тарнавски в интервю за вестник "Обзървър".

Контранастъплението срещу руските сили, нахлули в Украйна миналия февруари, дълго време бе възпрепятствано заради огромното минно поле в района, а разминирането се извършваше предимно през нощта, каза Тарнавски. Целта на южната офанзива е да стигне до Азовско море, на около 90 км, като по този начин украинските сили ще разделят на две областите в Южна Украйна, контролирани от Русия, и ще прекъснат ключов маршрут за доставки от и към Кримския полуостров.

Малко преди последното руско нападение украинският президент Володимир Зеленски каза, че още два товарни кораба са минали през зърнения коридор, създаден от Киев в района.

Букурещ осъди "неоправданите" руски атаки срещу украинско дунавско пристанище близо до границата с Румъния

Министърът на отбраната на Румъния Анджел Тълвар категорично осъди атаките от тази нощ на руски дронове срещу украинска пристанищна инфраструктура по река Дунав, наричайки ги "неоправдани", съобщи Аджерпрес.

"Категорично осъждам тези атаки от Русия срещу цивилни цели и инфраструктура в Украйна. Тези нападения са неоправдани и в дълбоко противоречие с правилата на международното хуманитарно право", написа Тълвар в профила си във Facebook.

"В нито един момент руските атаки не са създали пряка военна заплаха за националната територия или териториалните води на Румъния", допълни той.

Румънският министър на отбраната подчерта, че съответните структури на ведомството са следили в реално време ситуацията с нападението на руските дронове.