Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че още два кораба са преминали по "временния" черноморски плавателен коридор, използван след оттеглянето на Русия от зърнената сделка през юли, предаде Ройтерс.

"Два кораба успешно преминаха през нашия временен "зърнен коридор", гласи публикацията на Зеленски в социалната мрежа "Екс", бивша "Туитър".

В отговор на заплахата на Русия след прекратяването от нейна страна на зърненото споразумение да приема всички плавателни съдове, поемащи и отплаващи от украински пристанища в Черно море като потенциална военна цел, Украйна обяви отварянето на "хуманитарен коридор", който минава в близост до крайбрежието на Румъния и България, посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че в петък два кораба са минали по коридора, с което бройката е станала четири. Те са плавали под флаговете на Либерия и Маршаловите острови и са превозвали на път за Босфора съответно чугун и концентрат на желязна руда. Със споменатите от Зеленски вече са шест.

Сега украинският президент не уточни за какви плавателни съдове говори и дали са минали целия маршрут. Той обяви, че Украйна "възстановява свободата на корабоплаването в Черно море. Свободата изисква решителност".

Вчера бе съобщено и че "Анна-Тереза", плаващ под либерийски флаг кораб, е напуснал украинското пристанище Южни и се намира близо до българските териториални води. Властите в пристанището във Варна не потвърдиха дали "Анна-Тереза" ще акостира или ще продължи към Босфора, съобщи Асошиейтед прес.

Утре президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в черноморския курортен град Сочи в контекста на опитите на Анкара и ООН да съживят зърнената сделка, според която Украйна може безопасно да изнася зърно от черноморските си пристанища.