Руският парламент прие днес на първо четене законопроект, който дава на правителството разширени пълномощия във връзка с пандемията от коронавирус. Кабинетът получава по-специално правото да обявява извънредно положение и повишена готовност в цяла Русия или в част от федерацията, предаде ТАСС.

Министрите ще могат освен това да ограничават търговията с определени медицински изделия, да обявяват мораториум върху образуването на процедури за фалит, да вземат и ред мерки в подкрепа по-специално на туристическия бизнес.

Депутатите упълномощават правителството и да определя през 2020 г. случаи, в които е възможно държавата да прави покупки от единствен доставчик, да прави промени в договорите поради форсмажор във връзка с пандемията и др.

Към момента (11.30 часа б.вр. на 31 март) по данни на института "Джон Хопкинс" в Русия има 1836 носители на новия коронавирус. Девет души са починали от COVID-19, а 66 - са излекувани.

Какви глоби налага Русия

Държавната дума също така прие промени в Кодекса за административни нарушения, с които се установяват глоби до 300 хиляди рубли за незаразени граждани, които нарушават санитарно-епидемиологичните правила (6865 лева - 1.00 лев днес се обменя за 43.70 рубли).

Според измененията, ако гражданин наруши карантинния (ограничителен) режим на фона на заплаха от разпространение на новия коронавирус, той ще получи глоба от 15 хиляди рубли до 40 хиляди рубли, ако нарушението е извършено от длъжностно лице - глобата е от 50 хиляди рубли до 150 хиляди рубли, ако е от юридическо лице - от 200 хиляди рубли до 500 хиляди рубли или административно спиране на дейност за период до 30 дни.

Ако тези нарушения доведат до увреждане на човешкото здраве или смърт на човек, но не съдържат признаци на престъпление, размерът на наказанието ще бъде за гражданите от 150 хиляди рубли до 300 хиляди рубли, за длъжностните лица - от 300 хиляди рубли до 500 хиляди рубли, за юридически лица - от 500 хиляди рубли до 1 милион рубли или административно спиране на дейност до 90 дни.

Ако заразено лице причини с такива нарушения на правилата поради небрежност масово заболяване, ще се наказва с глоба до 1 милион рубли или със затвор до 3 години, или с лишаване от права да заема определени длъжности. При смъртни случаи или умишлено създадена заплаха се предвиждат по-тежки глоби и до 7 години лишаване от свобода.

Какви карантинни мерки действат в Москва

Кметът Сергей Собянин реши да затвори всички нехранителни магазини в Москва от 28 март. Изключение ще се прави за нехранителните магазини със стоки от първа необходимост: хигиенни артикули за възрастни и деца, перилни препарати, свещи, кибрит, битова газ, бензин и дизелово гориво. Магазините за хранителни стоки и аптеките ще продължат да работят, комуникационните салони и магазините за домашни любимци може да не се затворят.

От същата дата са затворени всички културни и развлекателни центрове, включително нощните клубове. Временно се преустановява провеждането на всякакви културни, развлекателни, спортни, изложбени събития на закрито и на открито. В същото време ресторантите в хотелите може да продължат работа, както и трапезарии, бюфети, кафенета и други предприятия, които осигуряват кетъринг за служителите.

Властите също така временно затвориха букмейкърските пунктове в Москва и в региона.

От 28 март до 5 април са затворени всички основни паркове и природни резервати в Москва.

Наказания за фалшиви новини

Държавната дума прие на второ четене (днес ще има и трето гласуване) законови поправки, предвиждащи до 5 години лишаване от свобода и глоба от 2 милиона рубли за граждани на Русия, умишлено разпространили фалшива информация, ако това е довело до тежки последици. Нов член от наказателния кодекс предвижда също така глоби до 700 000 рубли или до 3 години лишаване от свобода, както и други наказания за "умишлено публично разпространяване на лъжлива информация под формата на достоверни съобщения", ако става дума за обстоятелства, застрашаващи живота и сигурността на хората, или за мерките и начините за защита, използвани от властите.

Като такива обстоятелства се посочват извънредните ситуации от природно и техногенно естество, включително епидемиите, епизоотиите и други, създадени в резултат на аварии, стихийни бедствия, които са довели или са могли да доведат до човешки жертви, щети за здравето на хората или за околната среда и т. н.