Русия изцяло затваря границите си от понеделник, 30 март, за да ограничи разпространението на коронавируса, съобщи руското правителство, цитирано от ТАСС.

Съгласно наредба на правителството Русия "временно ще ограничи движението през пътните, железопътните, пешеходните, речните и смесените пропускателни пунктове на държавната си граница, както и през сухопътния участък на руско-беларуската държавна граница".

Изключение ще се прави за руски граждани, които са дипломати, служители на дипломатически представителства, и консулства на Русия, официални представители на Русия в международни организации, длъжностни лица от постоянния комитет на Съюзната държава на Русия и Беларус, както и за членове на семействата им.

Освен това затварянето на границите няма да важи и за руски граждани, които са водачи на камиони от международния автотранспорт, екипажи на речни съдове, членове на бригади в международния железопътен транспорт, както и за руски граждани, които напускат територията на Русия във връзка с кончината на близък роднина, за руски граждани, които са постоянно пребиваващи на територията на Калининградска област и за руски граждани, които са постоянно пребиваващи в Донецка и Луганска област в Украйна.

Лицата, за които се прави изключение, ще се подлагат на съответните мерки за санитарно-карантинен контрол на влизане на територията на Русия.

Заповедта влиза в сила от понеделник 30 март в полунощ местно време (21 ч. по Гринуич в неделя).

От вчера Русия спря всички международни полети.

Сега властите обмислят да прекратят временно и вътрешните полети, както и движението на влаковете в страната, съобщи РИА Новости.

Досега Русия отчита сравнително малко случаи на новия коронавирус. Броят на заразените обаче бързо нараства и в събота, 28 март, бяха регистрирани 1264 случая - 228 случая за последното денонощие.

ТАСС междувременно съобщи за пета жертва на COVID-19 в Москва - 69-годишна жена. В руската столица регистрираните вирусоносители са 114.

Руснаците са призовани да останат вкъщи за седем дни от понеделник.