Руският военноморски флот изстреля свръхзвукови противокорабни ракети по тренировъчна цел в Японско море, заяви днес руското министерство на отбраната.

"Кораби на Тихоокеанския флот изстреляха крилати ракети "Москит" по тренировъчна цел във водите на Японско море", се казва в изявление на руското министерство, като уточнава, че изпитанието е проведено в залива Петър Велики.

"Целта, намираща се на разстояние от около 100 километра, бе успешно поразена с директен удар с две крилати ракети "Москит", се казва още в изявлението.

Безопасността на бойното учение се осигуряваше от кораби и самолети на морската авиация на Тихоокеанския флот, отбелязва Министерството на отбраната.

Ракетата П-270 "Москит" (P-270 Moskit  - в натовския регламент - SS-N-22 Sunburn) е свръхзвукова крилата ракета със среден обсег, която може да унищожи кораб на разстояние до 120 км. Ракетата може да носи конвенционални и ядрени бойни глави. 

Първоначално ракетата е проектирана за изстрелване от кораби, но впоследствие е адаптирана за изстрелване от суша (от превозни средства), под вода (от подводници) и от въздуха (от Су-33 и Су-27).

Русия съобщава за изстрелването на противокорабните ракети седмица след като руски стратегически бомбардировачи летяха над Японско море в продължение на над 7 часа. Москва заяви, че става дума за "планови полети", припомня Ройтерс.