Руският президент Владимир Путин съобщи, че тази година ще бъдат поставени на бойно дежурство междуконтинентални балистични ракети последен модел "Сармат", известни на Запад като "Сатана 2" - свръхмощна система, с която обаче са извършвани и несполучливи тестове според данни на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Както винаги, отделяме специално внимание на засилването на ядрената триада. Тази година ще бъдат поставени на бойно дежурство първите ракетни установки от системите "Сармат", каза той във видеоклип, разпространен по повод днешния Ден на защитниците на отечеството и в навечерието на първата годишнина от офанзивата срещу Украйна.

Във видеото Путин поздрави ветераните от Втората световна война за празника, както и участниците в "спецоперацията" и заяви, че Русия ще продължи да отделя завишено внимание на укрепването на ядрената триада.

По думите му от 2023 г. първите пускови системи от ракетния комплекс "Сармат" ще застъпят на бойно дежурство с нова тежка ракета, ще бъде продължено и производството на хиперзвуковите комплекси "Кинжал" и ще започнат масови доставки на хиперзвуковите ракети "Циркон", информира РИА "Новости".

В годишната си реч във вторник обаче Путин обяви, че ще бъдат поставени на въоръжение други ядрени системи, без да уточни какви, и съобщи, че Москва временно спира участието си в ядрения договор със САЩ "Нов СТАРТ".

"През април господарят на Кремъл описа ракетите "Сармат" като способни да преодолеят всички системи за противовъздушна отбрана; според него те "ще накарат онези, които се опитват да заплашват" Русия, да помислят сериозно", посочва Франс прес.

Снимка: БТА

През 2018 г. Путин представи "Сармат" наред с друга серия руски ракети като "непобедимо" оръжие с почти неограничен обсег.

Но Си Ен Ен цитира пожелали анонимност служители от администрацията на САЩ, според които последният тест на "Сармат" тази седмица е бил несполучлив.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа в сряда коментар по повод тези изявления. Той препрати журналистите към министерството на отбраната и отправи предупреждение срещу "провокациите" на Запада.

Снимка: БТА

В четвъртък Путин положи венец на Паметника на незнайния воин в Александровската градина по традиция в Деня на защитника на отечеството, който днес празнуват руснаците.

По време на проявата руският президент съобщи, че статутът на ветераните и военноинвалидите от присъединените от Русия украински области в Донбас - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка, ще бъде приравнен на всички останали в РФ, независимо какви са били до този момент.