Русия издаде заповед за издирване на естонската премиерка Кая Калас, предаде Франс прес, като се позовава на документ, публикуван на сайта на руското вътрешно министерство.

Премиерката е издирвана в Русия във връзка с наказателно дело, според заповедта, в която не се уточнява в какво е обвинена.

Москва е обявила за издирване и държавния секретар на Естония Таймар Петеркоп, както и министъра на културата Симонас Кайрис. Според източник от силите за сигурност, цитиран от ТАСС, тримата естонски политици се издирват за "унищожаване и повреждане на паметници на съветски войници" от Втората световна война.

През последните години някои от тези паметници в балтийските държави, наследени от СССР след Втората световна война, са демонтирани в знак на отхвърляне на съветския период.

Тези държави смятат, че са били окупирани от СССР, припомня АФП, цитирана от БТА. В Естония, Латвия и Литва, които сега са членки на ЕС и НАТО и имат обтегнати отношения с Москва, живее руско малцинство.

Тези отношения се влошиха допълнително от конфликта в Украйна. Балтийските републики, които смятат заплахата от руско нашествие за реална, активно подкрепят Киев в борбата му срещу руската армия.

Работници отстраняват съветски танк Т-34 от постамента, върху който беше поставен, в град Нарва, Естония, на 16 август 2022 г.

Снимка: АП/ Sergei Stepanov/БТА

Миналата седмица Русия привика временно управляващите посолствата на Естония, Латвия и Литва, като ги обвини, че са "саботирали" предстоящите президентски избори в Русия през март, като са отказали да осигурят охрана на избирателните секции в руските посолства на тяхна територия.

В средата на януари Латвия и Естония решиха да прекратят споразуменията си за правна помощ с Русия, като и двете страни посочиха като причина нападението на Москва над съседна Украйна.

През януари Естония отказа и да удължи разрешителното за пребиваване на главата на Естонската православна църква, подчинена Московската патриаршия, като заяви, че той представлява риск за националната ѝ сигурност, припомня АФП.