Русия и Китай наложиха вето на внесената от САЩ в Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, предадоха световните агенции.

Резолюцията призоваваше за "незабавно и трайно прекратяване на огъня", което да продължи около шест седмици, за да бъдат защитени цивилните и да се даде възможност за предоставяне на хуманитарна помощ.

"По-голямата част от членовете на Съвета гласуваха в подкрепа на тази резолюция, но за съжаление Русия и Китай решиха да упражнят правото си на вето", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. Преди гласуването тя заяви, че би било "историческа грешка" съветът да не приеме резолюцията.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обясни, че резолюцията е изключително политизирана и на практика дава на Израел зелена светлина да проведе военна операция в град Рафах в Газа, предава БТА.

Небензя каза още, че Москва подкрепя незабавното прекратяване на огъня, но постави под въпрос използвания в резолюцията език и обвини държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и Томас-Грийнфийлд, че "подвеждат международната общност по политически причини". По думите му няколко от непостоянните членове на Съвета за сигурност са изготвили алтернативна резолюция, която според него е балансиран документ и няма причина членовете да не я подкрепят.

Това се случва в деня, в който държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна на визита в Израел.

В този момент страната задели още 800 хектара земя от окупирания Западен бряг, която обяви за държавна собственост на Израел. Парцелът ще бъде използван за изграждане на селища за еврейски заселници, съобщи министърът на финансите Бецалел Смотрич, предаде Ройтерс.

Палестинските власти осъдиха този ход. Обявяването му в деня, в който държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на посещение в Израел за разговори с премиера Бенямин Нетаняху, подчертава решимостта на израелското правителство да продължи с програмата си за строеж на селища на Западния бряг, въпреки растящата международна съпротива, отбелязва Ройтерс.

"Въпреки че има хора в Израел и в света, които се опитват да подкопаят нашето право върху Юдея и Самария, и върху страната като цяло, ние насърчаваме заселничеството чрез усърдна работа и по стратегически начин в цялата страна", заяви Смотрич, използвайки библейските наименования за Западния бряг, каквато е обикновената практика в Израел, пише БТА.

Обозначаването на земята в долината на реката Йордан като държавна идва след подобен ход за обявяване на 300 хектара земя в района на Мале Адумим на Западния бряг, който палестинците искат да е ядрото на бъдещата им независима държава.

Миналия месец САЩ казаха, че разширяването на селищата на Западния бряг от страна на Израел е в противоречие с международното право и по този начин сигнализира за завръщането си към отдавнашна американска политика, която бе отменена от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

По този начин САЩ отново се присъединиха към по-голямата част от света, който смята, че селищата, построени върху територия, завладяна от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., са незаконни, посочва Ройтерс. Самият Израел оспорва това мнение, позовавайки се на историческите и библейските връзки на еврейския народ със земята.

Палестинците твърдят, че разширяването на селищата на Западния бряг е част от целенасочена израелска политика, целяща да подкопае амбицията им за създаване на независима държава със столица Източен Йерусалим. Палестинското министерство на външните работи заяви, че обявената днес стъпка е "продължение на изтреблението и изселването на нашия народ от неговата родина".