Русия блокира резолюция за Либия на Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес. Според дипломати резолюцията е щяла да призове силите на либийския маршал Халифа Хафтар да спрат настъплението си към Триполи.

Руската делегация е поискала в официалната декларация на Съвета за сигурност да се отправи призив към всички въоръжени сили в Либия, а не само командваните от Хафтар, да прекратят боевете. След като САЩ отхвърлиха промяната, Русия се противопостави на приемането на документа, внесен от Великобритания, съобщават дипломати.

Текстът на декларацията призоваваше също "тези, който подкопават мира и сигурността в Либия да бъдат държани отговорни" за действията си. Тази формулировка очевидно визираше Либийската национална армия, командвана от Хафтар, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Вчера говорител на Либийската национална армия съобщи пред телевизия "Ал Арабия", че нейни сили настъпват към източните райони на Триполи, предаде ТАСС.

Междувременно САЩ обявиха, че са силно притеснени от боевете близо до Триполи и призовават Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар да спре незабавно офанзивата си към либийската столица. В изявление на държавния секретар Майк Помпейо, публикувано на сайта на Държавния департамент, се казва:

"Дадохме ясно да се разбере, че сме против военното настъпление на силите на Халифа Хафтар и призоваваме за незабавно спиране на тези военни операции срещу либийската столица".

САЩ и техните международни партньори продължават да подканват либийските лидери да се върнат към политическите преговори с посредничеството на специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Либия Гасан Саламе, добавя първият дипломат на САЩ, цитиран от Франс прес.

"Политическото решение е единственият начин за обединяване на страната и да се даде гаранция за сигурност, стабилност и просперитет за всички либийци", се казва още в изявлението на Помпейо, цитирано от ТАСС.

По-рано африканското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че временно премества контингента си от Либия заради създалата се там ситуация.

"Ще продължим да следим ситуацията на терен и ще преценим кога е възможно подновяване на американското военно присъствие", написа АФРИКОМ в "Туитър".