Това пише руският в. "Известия", като се позовава на скорошно изявление на вицепремиера на Русия Олга Голодец, предаде БТА.

Според "Известия" центърът по вирусология "Вектор" вече е разработил няколко варианта на ваксина срещу смъртоносния вирус и е започнал предклинични изпитания.

Същевременно в Москва ще бъде създаден център за медицинска просвета "Ебола", който ще информира населението за профилактичните мерки срещу опасното заболяване и ще развива културната интеграция с африканските народи. 

По данни на Световната здравна организация, епидемията от Ебола вече е взела почти 4500 жертви в Западна Африка, а близо 9000 души са заразени.

Вчера руският здравен министър Вероника Скворцова заяви, че няма никакви предпоставки болестта да избухне в Русия, но ако се появи, може да предизвика паника. В страната вече проличава предубедено отношение към африканците, "което само ще се влоши.

"Задачата ни е да обясним на хората какво представлява ебола, как да я избегнат, за да няма безпричинна паника", обяснява един от авторите на проекта за центъра в Москва Александър Логинов.

Партньор на Логинов в този проект е Иван Джой, руски гражданин от африкански произход (роден в Бенин, завършил медицина в Русия), който ще поеме връзките с Африка и контактите с туроператори, които да организират посещения на континента.

Двамата вече са преговаряли със СЗО, която се очаква да предостави материали за вируса, а руският институт "Луи Пастьор" да изпрати за нуждите на центъра лектори вирусолози. Организаторите планират да набавят средства чрез сътрудничество с частни медицински сдружения.

Павел Воробьов от медицинския университет "Иван Сеченов" обаче е скептичен към идеята за център "Ебола" в Москва. Според него проблемът е твърде раздут, а в Русия епидемия от ебола е невъзможна, тъй като вирусът не се разпространява по въздушно-капков път.

Медицинска сестра в Тексас пък е била подложена на терапия с преливане на кръвна плазма от лекар, който е успял да се справи с Ебола след приложение на подобна терапия. Смята се, че антителата в кръвта на човек, оцелял след заразяване с Ебола, могат да помогнат на друг пациент да се пребори с вируса.

Сестрата Нина Фам, която е заразена с Ебола, съобщи в изявление, че "се чувства добре" и в нейната болница са оптимисти за нейното оздравяване.