Путин направи изявлението след шестото заседание на Руско-украинската междудържавна комисия, на което в присъствието на президентите на двете страни бяха подписани 14 документа.

"Газпром" и "Нафтогаз Украйна" са подписали допълнение към договора за покупко-продажба, доставка, обеми и условия на транзита на природен газ от 19 януари 2009 година.

Руският газов гигант ще свали цената на доставките за Украйна до 268 долара за 1000 кубични метра спрямо сегашните около 400 долара за 1000 кубични метра.

Путин обяви също, че Русия е решила да инвестира 15 милиарда долара (495 милиарда рубли) в украински държавни облигации.

Средствата, които ще бъдат вложени в украински ценни книжа, ще дойдат от руския Фонд за национално благосъстояние (ФНБ), уточняват ИТАР-ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Путин специално подчерта, че това няма да бъде свързано с никакви условия: увеличаване или намаляване, или пък замразяване на социалните стандарти, пенсиите, помощите или заплатите.
Така той намеква за изискванията на МВФ за отпускането на кредит за Украйна.

Русия и Украйна са се договорили също да възобновят серийното производство на самолетите Ан-124, както и да изградят мост през Керченския пролив.

Путин каза още, че с президента Виктор Янукович не са обсъждали присъединяването на Украйна към Митническия съюз и споразумението за асоцииране с ЕС.
Възможността двамата лидери да дискутират евентуално присъединяване на Киев към Митническия съюз, в който влизат бивши съветски републики, много притесняваше украинската опозиция, протестираща от три седмици срещу президента Янукович.