Договорът е подписан в присъствието на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин, съобщиха руските агенции.

По силата на договора в рамките на 30 години Русия ще доставя на Китай по 38 милиарда кубични метра газ годишно от 2018 г.

Русия и Китай започват разработването на "Западния маршрут" за доставки на газ за Китай с възможно диверсифициране на доставките, заяви пред журналисти Путин.

Изпълнението на договора за четири години ще стане най-големият строеж в света, каза руският държавен глава. Инвестициите, които ще направят Русия и Китай, са за над 70 милиарда долара.

Цената на газа по договора - тайна

Цената на газа за Китай е обвързана с пазарната цена на петрола и петролните продукти, каза пред журналисти Владимир Путин.

Председателят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че цената е "търговска тайна". Той разкри само, че общата стойност на договора с Китай е 400 милиарда долара за целия 30-годишен период.

"Такъв договор нямаме с нито една компания", каза Милер.

По-рано вестник „Ведомости” съобщи, че цената е в диапазона 360-400 долара за 1000 куб. метра.
Според други съобщения обаче цената е дори по-ниска - 350 долара за 1000 куб. метра.

Хронология на подготовката за сделката

През октомври 2009 година "Газпром" и КНПК подписаха рамково споразумение за основните условия на доставки на природен газ от Русия за Китай, предполагащо износ на китайския пазар за до 68 милиарда кубични метра газ годишно от 2018 г., предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

През септември 2010 година бяха подписани разширения на основните условия на доставките на газ от Русия за Китай.

През март 2013 година "Газпром" и КНПК подписаха меморандум за взаимно разбирателство в областта на сътрудничеството между двете компании по проекта за доставки по тръбопровод на природен газ в Китай по "Източния маршрут". Тогава Алексей Милер заяви, че доставките на руско синьо гориво в Китай могат да бъдат авансирани.

Днес, 21 май 2014 г., руският енергиен министър Александър Новак и ръководителят на държавното енергийно управление на Китай У Синсюн подписаха меморандум за взаимно разбирателство между двете страни за доставки на природен газ по "Източния маршрут".

Ще пострадат ли доставките за Европа?

Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изпрати писмо до Владимир Путин, в което изразява очакването Москва да не прекъсва доставките на газ за ЕС.

В писмо до европейските ръководители Путин ги призова да направят повече, за да помогнат на Украйна да преодолее икономическата криза и газовия проблем (дълг към "Газпром" от над 3.5 млрд. долара), като отново заплаши да спре износа на газ, ако Киев не плати авансово за юнските доставки.

Барозу отбелязва, че преговорите за цените на руския газ, доставян за Украйна, продължават и следва да бъдат съобразени с пазарните условия. Задължително е договарящите се страни да продължат участието си в преговорите. Докато преговорите продължават, доставките не бива да бъдат прекъсвани, пише Барозу.

Русия настоява Украйна да купува газа по 485 долара за 1000 куб. метра. Украйна обяви, че е готова да плати до края на май около 4 милиарда долара за руския газ, ако бъде върната предишната цена от 268,5 долара за 1000 кубични метра.