Това съобщава в. "Комерсант", цитиран от К2Капитал и Асошиейтед прес, пише БТА. Става въпрос само за преките щети и краткосрочните последици за икономиката, тъй като не са оценени по-тежките последици за икономиката от разрушаването на околната среда.

До този момент единствено беше преразгледана към понижение прогнозата за добива на зърно с 10 милиона тона до 60-65 милиона тона през 2010 г. Икономисти изчислиха, че при реколта от 41 милиона тона пшеница и пълна забрана на износа средната годишна цена на вътрешния пазар ще бъде около 185 долара за тон.

При такъв сценарий потребителската инфлация в Русия тази година може да нарасне до 9,5 процента.

Екологичната обстановка в Москва се влоши отново вчера вечерта. В централната, южната и югоизточната част на града се увеличи задимеността на въздуха, а видимостта по пътищата намаля още, писаха руските агенции, цитирани от "Фокус". Вятърът отнесъл вредния смог и към северозападната част на града.
Днес обаче димът се разсейва по-бързо, отколкото предвиждаха синоптиците, и в Москва се диша по-леко, съобщава Вести.ру.

Двама руски военни са загинали в борба с огъня в околностите на ядрения център Саров на 500 километра източно от Москва. Това съобщи регионалният център за борба с пожарите, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Министерството на отбраната информира по-рано за един загинал военнослужещ.
Според говорителя на ведомството Василий Панченков, върху пострадалия паднал пламтящ дънер и той починал от черепно-мозъчна травма на път за болницата, припомня АФП.

Огнеборците потушиха горските пожари в района на друг ядрен център в град Снежинск, Челябинска област. Това съобщиха от пресцентъра на Главното управление на министерството на извънредните ситуации за областта, пише "РИА Новости".
При потушаването на пожара са участвали 383 души и 32 броя техника, включително два вертолета Ми-8.

Американски спасителен екип пристигна в Москва, за да помогне на Русия да се справи с горските пожари. Експертите са от отдела за подпомагане на други страни към Агенцията за международно развитие на САЩ.

Полски пожарникари се включват в гасенето на пожарите в Русия, съобщи по-късно уебсайтът news.pl, цитиран от БТА. Батальон от 159 полски огнеборци ще работи край населеното място Лункино, Рязанска област, на около 250 км югоизточно от Москва.

Командирът на групата Дариуш Марчински каза, че подчинените му са получили един от най-трудните участъци. Днес сутринта на мястото на гасене, където ще работят поляците, е била изпратена разузнавателна група. След като тя приключи работата си, в акцията ще се включат и останалите пожарникари от Полша