Говорителката на ведомството Мария Захарова изрази съжаление, че рубриката ще се попълва редовно. Тя отбеляза, че няма да се включват всички "недостоверни информации за Русия", а целта е да се покаже "основната тенденция в публикуването на "фейк" (лъжливи новини) новини за нашата страна и да се направи всичко възможно за спиране на тяхното тиражиране". Това предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

По думите на Захарова списъкът с лъжливите новини за Русия няма задачата да заклеймява чуждите медии, а да им помогне "по-добре да разберат действителността".

Засега в тази "зала на срама" на уебсайта присъстват само четири съобщения на медии от САЩ и Обединеното кралство. Общото в тях е едно: обвинения към властите в Москва.

Например тв канал Ен Би Си, позовавайки се на източници от американското разузнаване, съобщава, че укриващият се в Русия беглец Едуард Сноудън ще бъде даден на Доналд Тръмп като "подарък".

Лондонският "Телеграф" разкрива руски заговор за убийството на премиера на Черна гора, а агенция "Блумбърг" цитира обвиненията от миналата седмица на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон, че Москва се опитва да повлияе на изборите чрез кибератаки.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес в Държавната дума, че в състава на руските въоръжени сили са създадени войски за информационни операции. Той посочи, че работата на новите войски трябва да бъде "грамотна и ефективна".