Румънският парламент одобри днес окончателно изменения в Наказателния кодекс, които частично декриминализират злоупотребата със служебно положение, предаде агенция Медиафакс. Опозицията обяви "траур за демокрацията".

Проектът за изменения в Наказателния кодекс бе окончателно гласуван днес от Камарата на депутатите със 167 гласа "за", 97 "против" и 19 "въздържали се". Проектът запази формата, приета и от Сената вчера, като са направени само промени от техническо естество, отбелязва Аджерпрес.

Бе включено допълнение, предложено от Алианса на либералите и демократите, според което, за да бъде констатирано нарушението  - отклоняване на средства, е задължително да има предварителна наказателна жалба срещу държавния служител.

Проектът бе внесен от двете партии от управляващата коалиция - Социалдемократическата (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ). Промените частично декриминализират злоупотребата със служебно положение, намаляват максималната присъда за това престъпление и поставят минимален праг за нанесените щети. Измененията бяха критикувани както от опозицията, така и от магистратите.

"От днес Румъния вече не е правова държава. Стана държавата на Драгня", коментира Йон Стелиян от опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния, визирайки лидера на социалдемократите Ливиу Драгня. Опозиционният депутат определи новия Наказателен кодекс като "Кодекс на срама" и заяви, че Съюз за спасение на Румъния ще използва всички инструменти - Конституционен съд, президент, дори съд, за да не влезе този кодекс в сила.

От най-голямата опозиционна сила - Национално-либералната партия (НЛП), също обявиха, че ще атакуват новия кодекс в Конституционния съд.

"Днес дадохте доказателство за поведение на група с престъпен характер. Тези, които днес ръководят СДП, ви превърнаха от управляващо мнозинство в токсично мнозинство за Румъния", заяви Ралука Туркан, председател на групата на депутатите от НЛП.

За да влязат промените в сила, те трябва да бъдат одобрени от президента Клаус Йоханис.

Президентът ще оспори промените

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ще оспори пред Конституционния съд новия Наказателен кодекс (НК) и новия Наказателно-процесуален кодекс (НПК), предаде агенция Аджерпрес.

Той заяви, че направените промени в двата кодекса "са в голяма степен ненужни, а някои дори вредни" и допълни, че ще използва всичките си конституционни правомощия, за да оспори двата нормативни акта.

Протести и критика

Снощи над 1000 демонстранти се събраха на Площада на победата в Букурещ, за да изразят недоволството си от измененията. Те скандираха "Крадци", "Оставка", "Не искаме да ни управляват крадци", "СДП - червена чума" и "Румъния, събуди се!" и носеха плакати с надписи "Долу ръцете от Наказателния кодекс" и "Всички за правосъдието", посочва в. "Ромъния либера".

Вестникът отбелязва, че дефиницията на злоупотребата със служебно положение в новия Наказателен кодекс ще доведе до спиране на делата срещу редица известни политици като лидера на Социалдемократическата партия (СДП) Ливиу Драгня, бившия вицепремиер от същата партия Севил Шайдех, бившия букурещки районен кмет Кристиан Попеску Пиедоне, разследван по делото за пожара в нощния клуб "Колектив", бившия председател на Окръжния съвет в Констанца Никушор Константинеску, кмета на Тимишоара Николае Робу и други.

Промените в НК бяха критикувани и от магистратите.  Главната прокуратура заяви, че те противоречат на разпоредбите на ООН за борбата срещу корупцията и предупреди, че по този начин редица държавни служители ще бъдат освободени от наказателна отговорност, ако са нарушили регламентираните си от закона правомощия.