Парламентарна комисия в Румъния одобри днес предложение на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), което частично декриминализира злоупотребата със служебно положение, предадоха румънски и световни информационни агенции. Ако влезе в сила промяната, може да преобърне присъдата затвор на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня и още повече да обтегне отношенията на Румъния с ЕС, посочва Ройтерс.

Депутатите в комисията одобриха с 13 на 7 гласа промяна в Наказателния кодекс (НК), с която злоупотребата със служебно положение става наказуема само при деяния на държавни служители, чиито действия директно облагодетелстват тях или техни близки роднини до втора степен.

Миналия месец Върховният касационен съд осъди лидера на СДП Ливиу Драгня на три години и шест месеца затвор по обвинение в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Критици на промените, които се правят сега в НК, казват, че присъдата на Драгня може да отпадне, защото нито той, нито негови роднини са се възползвали от престъплението. Съдът постанови, че някои служители от неговата партия са били облагодетелствани и те бяха осъдени.

Националната дирекция за борба с корупцията заяви, че 215 случая, изпратени в съда миналата година, ще завършат с оправдателни присъди, ако предложението стане закон.

От антикорупционната прокуратура отбелязаха, че новата дефиниция ще направи невъзможно съдебното преследване на чиновник, който незаконно възлага обществени поръчки на съпартиец или приятел, или който незаконно предоставя недвижима държавна собственост.

Предложението за промяна в НК предвижда още намаляване на максималната присъда затвор за злоупотреба със служебно положение от седем на пет години, както и излежаване на една трета от присъдата от осъдени лица на възраст над 60 години.

Нанесените щети от деянието трябва да бъдат по-високи от еквивалента на минималната брутна заплата, или 1900 леи, предвижда още промяната.

Парламентарната комисия, която одобри промените в НК, е доминирана от управляващата Социалдемократическа партия и се ръководи от Флорин Йордаке - бивш министър на правосъдието, който подаде оставка под натиск в началото на 2017 г., след като бе предложил декриминализиране на редица корупционни престъпления. След масови протести предишните предложения бяха оттеглени.

Ръководената от Йордаке комисия изготви по-късно промени в няколко правосъдни закона, които бяха приети в края на 2017 г. и в момента се оспорват в Конституционния съд от президента Клаус Йоханис. Същата комисия работи сега по промени в Наказателния кодекс, а миналата седмица бяха одобрени и изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Промените в НК ще бъдат внесени за обсъждане в Сената утре. Гласуването в долната камара на парламента, която има решаващ вот по тях, се очаква преди 19 юли. Тогава приключва извънредната сесия на парламента, започнала на 2 юли с цел приемане на промените в НК и НПК. Социалдемократите и техните коалиционни партньори от Алианса на либералите и демократите имат мнозинство в парламента.

За да влязат промените в сила, те трябва да бъдат одобрени и от президента Клаус Йоханис, напомня Асошиейтед прес.