Изданието посочва, че информацията е пристигнала от властите в София, цитира го БГНЕС.

Ханс Герхард Дьоринг, съветник на българския министър на вътрешните работи, уточнил в интервю за германските медии, че България не е успяла да обезопаси границата си с Турция.

Тази информация беше потвърдена и от източници в рамките на румънското министерство на вътрешните работи. Според тях, България, за разлика от Румъния - която изпълнява всички технически критерии, се е провалила при последната оценка, регистрирайки проблеми на ГКПП Капитан Андреево.

Заключенията от последната оценка ще бъдат огласени към 20 януари. Очаква се тогава да бъде обявен и моментът, в който Румъния и България ще бъдат приети в Шенген.

Неизпълнението на техническите условия от България води след себе си и закъснение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, пише още Зиаре.ком.

Преди десет дни Франция и Германия обявиха решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенген. Като причини бяха посочени липсата на напредък в двете страни в реформирането на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Румънският президент Траян Бъсеску веднага негодува срещу позицията на Германия и Франция.  "Всички доклади по техническата подготовка на Румъния, показват, че е изпълнила техническите условия за присъединяването си към Шенген", коментира президентът.

От Синята коалиция у нас пък настояха правителството да направи постъпки за разделяне на България от Румъния при обсъждането за Шенген.