Израел планира да разшири сухопътната си операция и в пределите на град Рафах, където повече от един милион палестинци потърсиха убежище от офанзивата, която опустоши голяма част от ивицата Газа в месеците след нападението на "Хамас" над Израел на 7 октомври миналата година, предаде Ройтерс.

През последните дни започна нанасянето на удари по Рафах, който е в южната част на ивицата Газа и на границата с Египет.

Защо Израел планира сухопътно нападение на Рафах?

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху описа Рафах като "последния бастион" на "Хамас", който има там четири батальона въоръжени бойци. Нетаняху казва, че Израел не може да постигне целта си за елиминиране на групировката, докато тя все още присъства в Рафах.

Израел се стреми да унищожи "Хамас" от атаката на 7 октомври насам. По израелски данни в това нападение тогава загинаха около 1200 души, а 253 души бяха взети за заложници и отведени в ивицата Газа.

Според здравни власти на анклава, който от 2007 г. е под контрола на "Хамас", израелската армия вече е унищожила повечето от територията на ивицата Газа по време на продължителната си военна операция, която, според последните данни на палестинските власти, е отнела живота там на над 28 000 души.

Палестници търсят оцелели след израелски въздушен удар по жилищна сграда в Рафах, ивицата Газа, 10 февруари 2024 година Палестници търсят оцелели след израелски въздушен удар по жилищна сграда в Рафах, ивицата Газа, 10 февруари 2024 година

Снимка: AP/БТА

Колко души има в Рафах и какви са условията там?

Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци заяви, че в Рафах има близо милион и половина души, което сега е шест пъти колкото населението на града опреди 7 октомври.

Много от тези бежанци живеят на улицата, в палатки, на празни терени, на плажа край града или на пясъчната ивица, обособена до граничната стена с Египет. Други са натъпкани в пренаселени убежища при лоши санитарни условия.

Лекари и хуманитарни работници изнемогват с предоставянето на основна помощ за тези хора и спирането на разпространение на болести сред тях.

Снимка: БТА/АР

Лекар, наскоро напуснал Газа, описа Рафах като затвор. Той разказа, че по претъпканите с хора улици на града текат отпадни води и едва има място за преминаване на линейки.

Снимка: AP/Fatima Shbair/БТА

Къде биха отишли изселените?

Израел нареди на цивилните да се евакуират на юг преди предишни атаки срещу градове в ивицата Газа и много от тях се отправиха към Рафах.

Канцеларията на Нетаняху каза, че е наредила сега на армията да изготви план за евакуирането на хората от Рафах.

Хуманитарни представители и чуждестранни правителства обаче казаха, че тези хора вече няма къде да отидат. Египет заяви, че няма да позволи масово преселение на палестинци от Газа на египетска територия.

Граничният пункт "Рафах" между Египет и Газа

Снимка: БТА

Как реагираха другите държави на плана?

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на Нетаняху, че Израел не трябва да започва операция в Рафах, без да има план за гарантиране безопасността на цивилните, потърсили убежище там.

Други съюзници на Израел, в това число Великобритания и Германия, изразиха загриженост относно възможна атака в Рафах.

Нидерландският външен министър Ханке Бръйнс Слот каза, че е "трудно човек да си представи как евентуални широкомащабни операции в гъстонаселен район няма да доведат до много цивилни жертви и по-голяма хуманитарна катастрофа" и нарече тези операции "неоправдани".

Снимка: AP/Hatem Ali/БТА

Египет предупреждава, че подобни операции ще имат "тежки последици".

Израел уверява, че предприема мерки за защита на цивилното население, но добавя, че е принуден да извършва военни операции в населявани с цивилни райони, защото "Хамас" действа там.

Снимка: AP/БТА