Иранският президент Хасан Рохани заяви днес, че никой не бива да заплашва страната му, предаде Ройтерс.

Той каза това в отговор на коментар на американския си колега Доналд Тръмп, който заплаши в Туитър да удари 52 обекта в Иран.

"Тези, които споменават числото 52, трябва да си спомнят и числото 290. #IR655", написа Рохани в същата социална мрежа.

Той имаше предвид свалянето на ирански пътнически самолет от американски военен кораб през 1988 г., при което биват убити всички 290 души на борда, сред които 66 деца. Въпросният самолет е изпълнявал полет #IR655 от Техеран до Дубай.

"Никога не заплашвайте иранската нация", обърна се Рохани към Тръмп.

Междувременно иракският премиер Адел Абдел Махди заяви днес на посланика на САЩ в Багдад Матю Тюлър, че двете страни трябва да работят заедно по изпълнението на резолюцията на иракския парламент за изтегляне на чуждестранните войски, съобщи Ройтерс.

"Той подчерта колко опасна е ситуацията сега и какви може да са последиците. Той добави, че Ирак прави всичко възможно да предотврати избухването на открита война", се казва в изявление на пресслужбата на Махди.

Иракският премиер разговаря днес по телефона и с германската канцлерка Ангела Меркел по темата за изтеглянето на чуждестранните войски.

Меркел "изрази подкрепата си за сигурността и стабилността на Ирак и подчерта значението на сътрудничеството между Ирак и държавите членки на ЕС в борбата срещу тероризма", се казва в комюнике.

Трябва да убедим Иран, че запазването на ядреното споразумение е и в негов интерес. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя призовава за пресичане на кръга от насилие и за отваряне отново на поле за работата на дипломацията. Европа говори с всички замесени, допълва Фон дер Лайен по повод събитията в Ирак от последните дни.

Председателят на ЕК потвърждава свикването на извънредно заседание в петък на Съвета на ЕС по външни работи. Тя съобщава, че в сряда ЕК ще обсъди на своето заседание обстановката в Близкия изток, за да започне съгласуването на действията по този въпрос между отделните еврокомисари.

Много сме разтревожени от съобщенията на Иран, че няма да изпълнява ядреното споразумение. От наша гледна точка е важно Иран да се върне към изпълнение на договореностите, добавя Фон дер Лайен.

По нейните думи Ирак трябва да бъде оставен да продължи по пътя на помирението, възстановяването и стабилността. Призоваваме всички да проявят сдържаност, допълва Фон дер Лайен.