Проевропейски настроената Клара Добрев, чийто баща е българин, а самата тя е родена в София, се очертава като основния претендент на обединената унгарска опозиция за поста на премиера националист Виктор Орбан на парламентарните избори в страната догодина, показават днес частични резултати от първичните избори на опозицията, цитирани от Ройтерс.

49-годишната адвокатка, която евентуално може да стане първата жена премиер на Унгария, е в оспорвана надпревара с 46-годишния ляв кмет на Будапеща Гергей Карачон, победил на изборите в столицата през 2019 г. предшественика си от управляващата партия ФИДЕС.

Предварителните резултати от първия тур на първичните избори се очакват по-късно днес.

Въз основа на резултатите от 70 от общо 106 избирателни района, Добрев - кандадатка за премиер от лявата "Демократична коалиция", която иска по-близки отношения с Европейския съюз - води с 34 процента от гласовете пред Карачон, който получава около 29 на сто.

Още обаче не са преброени гласовете в половината от изборните секции в Будапеща, където Карачон се ползва с най-силна подкрепа.

Трети с 21 процента от гласовете се нарежда консерваторът Петер Марки-Зай, кмет на град в Южна Унгария.

Ако никой от кандидатите не спечели над 50 процента от гласовете, ще има втори тур на първичните избори.

Добрев, която е заместник-председателка на Европейския парламент, обеща да намали бедността и да работи за приемането на еврото възможно най-бързо.

Кампанията на Карачон също се основаваше на проевропейски цели. Той обеща по-справедлива данъчна система и преодоляване на политическото разделение.

Коя е Клара Добрев?

Д-р Клара Добрев е родена на 2 февруари 1972 г. в София. Баща й е Петър Добрев, а майка й - унгарката Пирошка Апро е търговски съветник в българската столица през 70-те години. Пирошка е дъщеря на дългогодишния член на Политбюро на Унгарската социалистическа работническа партия Антал Апро.

През 1997 г. Клара завършва висше образование в Будапеща, специалност право. Придобила е научната степен доктор. Преподава финансово право в будапещенския университет ЕЛТЕ. Между 1995 и 1997 г. работи като секретар във финансовото министерство на Унгария, от 1997 до 2002 г. – във фирмите на съпруга си.

Омъжена е за бившия унгарския министър-председател Ференц Дюрчан. Двамата имат две деца.