Решението на Унгария да блокира изявление на Европейския съюз, с което се порицава китайската политика към Хонконг, беше разкритикувано днес от висш германски служител, който каза, че общата външна политика на ЕС се подкопава от невъзможност за постигане на единодушие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Унгария отново блокира изявление на ЕС за Хонконг. Преди три седмици същото стана във връзка с Близкия изток. Общата външна политика и политика за сигурност не може да работи, когато в основата има блокираща политика", заяви в Туитър Мигел Бергер - държавен секретар в германското министерство на външните работи.

"Ние се нуждаем от сериозен дебат за начините за управляване на несъгласието, включително гласуването с квалифицирано мнозинство", каза той.

През април Унгария блокира изявление на ЕС, критикуващо новия китайски закон за сигурността в Хонконг, подкопавайки усилията на общността да се противопостави на ограничаването на свободите от Пекин в бившата британска колония.

Миналия месец Унгария отказа да ратифицира ново споразумение на ЕС за търговия и развитие с африкански, карибски и тихоокеански държави, а също така не се съгласи да подкрепи призив на ЕС за прекратяване на огъня между Израел и палестинците.

Недоволството от това, че една държава членка може да блокира общи позиции на ЕС по международни въпроси, съществува отдавна, но досега опитите изискването за единодушие при вземането на решения да бъде заменено с обикновено мнозинство са се проваляли, отбелязва Ройтерс.

Все пак, тъй като страните членки се надяват да могат да се договорят за обща позиция при закрити врата, те обикновено избягват открито да се порицават помежду си.

Германското изявление свидетелства за нарастващо недоволство от Унгария, която все повече се осмелява да влиза в противопоставяне с ЕС за ключови принципи на либералните западни демокрации, коментира агенцията.