Саудитска Арабия и Турция се опитват да посредничат в сделка за репатриране на украински деца, които са отведени в Русия и настанени в домове за деца или осиновени от руски семейства, съобщи Ройтерс, позовавайки се на в. "Файненшъл таймс".

Цитирайки четирима души, запознати с разговорите, вестникът пише, че дискусиите са в ход от няколко месеца и че бившият собственик на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович е участвал в опита за медиация. Вестникът твърди, че служители в Киев и Москва, като част от процеса на посредничество, съставят списъци на деца, преместени в Русия след пълномащабното й нахлуване през февруари 2022 г.

Даря Херасимчук, съветничка на президента на Украйна Володимир Зеленски за правата на детето и рехабилитация, отхвърли искане на Ройтерс да коментира информацията, предаде БТА.

Зеленски многократно е призовавал чуждестранни лидери да помогнат страната му да си върне децата.

Руски и турски официални лица не реагираха веднага на исканията за коментар. Саудитска Арабия не е коментирала статията във " Файненшъл таймс", отбелязва агенцията.

Киев оценява, че са отведени близо 19 500 деца в Русия или окупирания от Русия Крим след миналогодишната инвазия, което осъжда като незаконни депортации. Според официални украински данни досега са репатрирани само 385 деца.

Русия, която контролира големи територии в Източна и Южна Украйна, отрича да е отвличала деца и казва, че те са били транспортирани за собствената им безопасност.

През юни украинската прокуратура обвини руски политик и двама заподозрени сътрудници във военни престъпления за предполагаемо депортиране на десетки сираци от бившия окупиран южен град Херсон, някои от тях на възраст едва една година. Обвиненията, повдигнати от прокурорите на Украйна, идват след по-широко разследване, проведено в сътрудничество с базирания в Хага Международен наказателен съд (МНС).

През март МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, като ги обвини в отвличане на деца от Украйна. Русия отхвърля обвиненията на МНС, заявявайки, че не признава юрисдикцията на съда и обявява заповедите за нищожни.