По данни от края на миналата седмица 16 000 украински деца са засегнати от насилствено отвеждане в Русия, съобщи днес пред Европейския парламент в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Досега едва 361 украински деца са били върнати в родината си, добави тя, като се позова на сведения от различни международни организации. По нейните думи осиновяванията на тези деца представляват престъпление.

Юрова отбеляза, че наскоро Международният наказателен съд (МНС) издаде по този повод заповед за задържане на руския президент Владимир Путин. Русия ясно показа незачитането на международния ред, основан на правила, с реакцията на издадените заповеди от МНС, заяви зам.-председателката на Еврокомисията. Юрова отбеляза, че всички държави от ЕС и останалите, приели Римския статут, са длъжни да изпълнят заповедите на МНС за задържане.

Зам.-председателката на ЕК посочи, че комисията е осигурила 10 милиона евро за работата на МНС от началото на войната в Украйна. Юрова добави, че ЕС е наложил досега санкции срещу 16 виновници за отвличането на украински деца.

Поне неколкостотин, ако не и хиляди украински деца, са жертви на военни престъпления, допълни Йесика Розуол от името на Шведското председателство на Съвета на ЕС. Съветът е решен да се потърси отговорност за военните престъпления, извършени от Русия в Украйна. Руската страна незабавно трябва да върне украинците, насилствено отведени в Русия, особено децата, настоя Розуол.