Украйна обвини в неделя руската телевизия РТ, която е контролирана от държавата, в подбуждане към геноцид, след като неин водещ каза, че украински деца, които възприемали руснаците като окупатори по времето на Съветския съюз, трябвало да бъдат удавени, съобщи Ройтерс.

В предаване миналата седмица руският писател-фантаст Сергей Лукяненко разказал как при първото му посещение в Украйна през 80-те години на миналия век местни деца му казали, че биха живели по-добре, ако Москва не окупирала страната им.

На това водещият Антон Красовски отвърнал: "Трябвало е да бъдат удавени в река Тисина. Просто удавете тези деца, удавете ги". Като вариант той предложил да бъдат затворени в бараки и изгорени.

В откъс от интервюто, разпространен в социалните мрежи, се вижда, че Красовски се смее на информации, че руски войници са изнасилвали възрастни украински жени по време на инвазията.

"Правителствата, които все още не са забранили РТ, трябва да гледат този откъс", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Туитър. "Това е агресивно подбудителство към геноцид (ние ще изправим този човек на съд за това), което няма нищо общо със свободата на словото. Забранете РТ по целия свят", допълни Кулеба.

Красовски е телевизионен коментатор, известен с възгледите си в полза на войната. Срещу него има наложени санкции от ЕС.

Няколко часа след като избухна скандалът главният редактор на телевизионния канал Маргарита Симонян каза, че Красовски е отстранен от работа заради "отвратителните" си коментари. Никой в РТ не споделя неговите възгледи, каза тя. В изявление в уебсайта на РТ Симонян допълни: "На децата на Украйна, както и на децата на Донбас и на всички други деца пожелавам всичко това да свърши колкото се може по-скоро и те да живеят и да учат отново в мир - на езика, който те смятат за роден".