Руското външно министерство днес добави редица британски политици, журналисти и експерти към списъка на лицата със забранен достъп до Русия, обяснявайки решението си с техните "враждебни действия", съобщи Ройтерс.

В отговор на враждебните действия на британската страна е взето решение за включване в руския ограничителен списък на редица политици, журналисти и експерти от Великобритания, се казва в изявление на руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС.

"Сред тях има местни политици, отговорни за формулирането и провеждането на антируския курс на Лондон, уличени в лъжа и русофобия журналисти, а също така експерти, отразяващи важните обществено-политически събития в нашата страна по негативен и несъответстващ с действителността начин", се посочва в изявлението на руското външно министерство.

В документа се отбелязва, че "както и преди водеща роля в насаждането на русофобия и разпространението на дезинформация за Русия играят работещите по поръчка на властите британски медии".

Министерството подчертава, че "усилията на британците по дискредитирането и международната изолация на Русия ... неизбежно ще получат решителен и категоричен отпор от наша страна". То също така призовава Великобритания да прекрати своята подкрепа за Украйна, която според него води до допълнителни жертви сред мирното население.