Нивото на смъртните случаи от огнестрелни оръжия в САЩ през миналата година е рекордно високо за последните близо три десетилетия, сочи доклад, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Увеличаването на жертвите сред жените, особено чернокожите, играе трагична и непозната досега роля в за общия брой, в който досега мнозинството бяха мъже. Спрямо 2010-а броят на афроамериканките, убити или самоубили се с огнестрелно оръжие се е утроил, каза Дейвид Хемънуей, а спрямо 2015 г. се е удвоил.

Изследването е най-изчерпателният анализ по темата от години насам, каза Пол Хемънуей, директор на Центъра за контрол и изследване на нараняванията към Харвардския университет. През миналия месец от федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че през 2021 г. в САЩ има над 47 хиляди смъртни случая от огнестрелно оръжие - най-много за период от поне 40 години назад.

Последната масова стрелба бе само преди седмица - въоръжен с огнестрелно оръжие мъж откри огън в супермаркет от веригата "Уолмарт" в американския щат Вирджиния, когато загинаха шестима души.

Броени дни преди това въоръжен мъж откри огън по посетители на ЛГБТ клуб в Колорадо, уби петима души и рани още 17. Седмица преди това пък стрелба имаше в университета на Вирджиния, открита от обучаващ се там студент. При нападението бяха убити трима и ранени двама души.