Очите в Анкара обаче са вперени в една жена, която иска на всяка цена да вгорчи живота на турския президент. Името й е Мерал Акшенер, пише американското издание "Политико", цитирано от хърватския "Ютарни лист".

Преди почти 20 години тя бе министър на вътрешните работи, а в Турция е известна и с названието, прославило Маргарет Тачър - "Желязната лейди".

Акшенер, 60-годишна ветеранка на турската политика, бе член на Партията на националистическото движение /ПДД/, но когато видя, че колегите ѝ дават подкрепа на Ердоган в парламента когато това бъде необходимо, тя вдигна ръце от всичко и тръгна по свой път. Тя реши почти сама да се противопостави на могъщия държавен глава, а движението, което обедини около себе си, стана толкова масово, че разтревожи и самия Ердоган, пише "Политико", цитирано от БТА.

В момента Акшенер е единствената личност, която стои на пътя на плановете на Ердоган да си осигури официално всемогъщество в Турция. Нещата отидоха толкова далече, че някои анализатори смятат, че тъкмо тя държи ключа за амбициите на президента.

С всяка седмица нейните митинги стават все по-масови. Журналист от вестник "Политико" бе свидетел на неин митинг в Анкара и на всеобщата еуфория, която се създаде, когато Акшенер излезе на трибуната. От публиката се чуха и възгласи "Мерал премиер!"

"В неделя в Турция гласуваме за запазване на републиката. Или за това да дадем съдбата на републиката ни в ръцете на една личност."
Публиката реагира с възмущение при споменаването на Ердоган, но Акшенер я спря с думите: "Не се възмущавайте, просто гласувайте с "не" в неделя". Последва силен аплауз, пише "Политико".

Политическите анализатори са доста изненадани от такова развитие на събитията, тъй като такива митинги обикновено правят членовете на управляващата партия. А Акшенер дори няма място в парламента.

В навечерието на референдума Партията на националистическото движение е разделена на две. Първата част се присъедини към Ердоган, а останалите "отпаднали", надигат глас из цялата страна в компанията на "Желязната лейди".

Ердоган и хората му се постараха да натикват Акшенер и привържениците й
в колкото може по-малки помещения и да ѝ забранят да се изявява на открито. Това обаче не са единствените им методи. В Истанбул например "случайно" спря токът насред неин митинг.

Юсуф Халачоглу, "отпаднал" от ПДД, не се съмнява, че всички тези номера са приложени тъкмо по заповед на Ердоган. "Опитваме се да обясним на хората, че такива неща ще се случват, ако референдумът мине. Ердоган ще има абсолютна власт и ще взима решения за всичко".

Хората на Акшенер пак "минават" добре в сравнение с другите активисти и партии, които се опитват да надигнат глас против Ердоган и да агитират да отговор "не" на референдума. Те са физически нападани, а някои дори са платени в затвора, пише "Политико".

Почти никой извън Истанбул и Анкара няма представа, че това се случва, тъй като управляващите контролират абсолютно всички медии. Журналистите, които не се вслушват в напътствията, имат само една опция - затвор.

Въпреки всичко анкетите сочат, че резултатите на референдума в неделя ще бъдат много близки. Допреди две седмици Ердоган изоставаше, но през последните няколко дни отново води в предпочитанията.

"На Турция ѝ е необходим силен лидер. Повечето избиратели на ПДД ще гласуват с "да", а Акшенер няма никакво влияние, тя е слаба", каза Али Гюлер от ПДД.

Акшенер не е съгласна с тази констатация. Тя е уверена, че 80 процента от избирателите на ПДД ще бъдат против конституционните промени.

Възможно е да е права. "Политико" посочва, че повечето избиратели от ПДД се чувстват измамени, че тяхната партия подкрепи Ердоган.

В Турция се смята, че общо 12 процента от избирателите са на ПДД. Не е голям брой, но в този момент "отпадналите" от ПДД все пак може да станат езичето на кантара на референдума, което да срине "султанските мечти" на Ердоган, пише "Политико".

Според едно от последните проучвания на социологическата агенция АНАР 52 процента от турските граждани биха гласували с "да". По данни на агенцията Консенсус 51,2 процента от турските граждани биха гласували с "да" (след разпределението на гласовете на избирателите, които не са решили как да гласуват).