Вместо обичайните уведомления пътниците в експресен влак в Австрия имаха "неприятното изживяване" да чуят откъси от реч на Адолф Хитлер по високоговорителите във влака, предаде ДПА.

Националсоциалистически фрази като "Хайл Хитлер" и крясъци "Зиг хайл" стреснали пътниците, потвърди днес пред в. "Стандарт" говорител на железопътната компания оператор "О Бе Бе" (OBB).

Говорителят каза, че разследване на случилото се е установило, че двама заподозрени успели да използват ключ, за да получат достъп до една от станциите на системата за публично оповестяване във вагоните, и поставили до микрофона мобилен телефон със записите.

"Всичко е било излъчено много силно. Било е много неприятно и смущаващо", добави говорителят, цитиран от БТА.

Той каза още, че са били повдигнати обвинения срещу двамата заподозрени, които били лесно разпознаваеми на кадри от видео, записано, когато слезли от влака във Виена. Не е ясно как те са сдобили с ключа, но се изключва версията да са служители на "О Бе Бе".

"Това е стандартен ключ, който се използва в цяла Европа и вероятно от този тип съществуват няколко десетки хиляди", каза говорителят.

Това е бил третият подобен случай по линията между Санкт Пьолтен и Виена в рамките на няколко дни, въпреки че при предишните по високоговорителите звучали само детски песни, посочва ДПА.