Един от фаворитите за лидер на британската Лейбъристка партия - Ребека Лонг Бейли, днес официално се включи в надпреварата за наследник на Джереми Корбин и ръководител на опозицията в Обединеното кралство след Брекзит, предаде Франс прес.

Смятана за естествен наследник на сегашния лидер, който претърпя тежко поражение на предсрочните парламентарни избори през декември, 40-годишната Лонг Бейли посочи в статия, публикувана на сайта на лявото списание "Трибюн", че лейбъристите се нуждаят от "горд социалист", който да застане начело на партията.

След разгрома на изборите, най-тежкия от 1935 г. насам, лейбъристката партия търси нов лидер и може би на нова линия, между радикализма на Джереми Корбин, който управляваше партията от 2015 г., и либерализма, възприет през годините на Тони Блеър.

Ребека Лонг Бейли, която е министър в сянка по въпросите на бизнеса, се присъединява към петимата депутати, включили се в надпреварата. Сред тях е 57-годишният министър в сянка по въпросите на Брекзит Киър Стармър, също смятан за фаворит. Кандидат е и финансовият министър в сянка Клайв Люис.

Още три депутатки гледат към лидерския пост в партията, която никога не е била оглавявана от жена: 38-годишната Джес Филипс, работила няколко години в социалния сектор, 40-годишната Лиса Нанди, която отговоря за енергетиката, и 59-годишната еврофилка Емили Торнбъри, външен министър в сянка.

Гласуването на партийните членове трябва да се проведе от 21 февруари до 2 април. Името на новия ръководител на партията ще бъде обявено на 4 април.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че Великобритания трябва да прояви гъвкавост в преговорите си с ЕС, след като напусне съюза на 31 януари, предаде Ройтерс.

Според него в центъра на преговорите след Брекзита ще бъдат запазването на тесните връзки в сферата на сигурността и външната политика, както и отстояването на европейските икономически интереси. По повод настояването на британския премиер Борис Джонсън преговорите за отношенията с ЕС да приключат до края на тази година Макрон подчерта, че е необходимо Лондон да покаже "гъвкавост по отношение на този амбициозен график".

Същевременно членовете на Камарата на общините на британския парламент започнаха днес тридневни дебати по издействаното от Джонсън споразумение за напускане на ЕС. Тъй като на изборите през декември неговата Консервативна партия спечели мнозинство от 80 мандата, няма съмнение, че сделката ще бъде одобрена и Обединеното кралство ще може да излезе от ЕС в договорения срок, изтичащ на 31 януари, отбелязва Ройтерс.

Предмет на дебатите, започнали днес и приключващи с гласуване в четвъртък, е законопроектът за излизане на Обединеното кралство от ЕС и за прилагане на споразумението за Брекзит, договорено от Борис Джонсън с Брюксел, пояснява Франс прес.

При представянето днес на законопроекта британският министър за Брекзит Стивън Баркли каза пред депутатите, че този текст отговаря на волята на британците, гласували преди повече от три години за излизане от ЕС. Баркли подчерта, че законопроектът гарантира правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, както и правата на британците в ЕС.

Първи вот по текста имаше на 20 декември, седмица след като консерваторите на Борис Джонсън спечелиха мнозинство в парламента. Тогава депутатите подкрепиха сделката за Брекзит с 358 гласа "за" срещу 234 "против". В четвъртък гласуването ще бъде второто по въпроса.