Норвежката полиция обяви вчера, че подозира Лайла Анита Бертхойсен, спътница в живота на министъра на правосъдието и имиграцията Тур Микел Вара, че умишлено е подпалила тяхната кола, предаде ДПА, цитирана от БТА. При подпалването на 10 март автомобилът е бил паркиран пред дома им. Огънят е бил бързо изгасен.

Това е един от няколкото случаи на вандализъм срещу жилището на Вара, регистрирани през последните месеци. През декември на сградата и кола отвън бяха изобразени пречупен кръст и думата "расист". На 2 март бяха повикани сапьори заради намерени заплашителни писма в пощенската кутия на къщата.

Бертхойсен не е заподозряна в извършването на предишните деяния, но следствието продължава, каза полицията. Норвежки медии съобщиха, че домът на Вара е бил претърсен и са иззети компютър и други вещи.

Премиерът Ерна Сулберг каза, че тя и цялото правителство са шокирани от случилото се. Тя съобщи, че Вара временно няма да е министър и по време на отсъствието му негова заместничка ще бъде Олауг Вервик Болестад, министър на транспорта.