Видеозапис от заседание на бразилското правителство, разсекретен по нареждане на съдия от върховния съд на страната, постави президента Жаир Болсонаро в крайно неловко положение, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. От записа става ясно, че президентът с безцеремонен и често нецензурен език е изразил гнева си от това, че не може да получи от полицията необходимата информация, за да защити синовете си, които са обект на криминално разследване.

Двучасовото видео от заседанието на кабинета е публикувано с известно редактиране като част от материалите по делото, което иска да установи дали президентът се е опитвал незаконно да се намесва в разследването на членове на семейството си, както твърди бившият правосъден министър Сержио Моро. Последният подаде оставка миналия месец заради остри разногласия с Болсонаро.

Бившият министър каза пред разследващите, че президентът открито е поискал да смени ключови хора от структурата на федералната полиция, включително и шефа й. Видеото потвърждава това. В него Болсонсаро казва: "Опитах се да сменя нашите хора по сигурността в Рио не Жанейро, и не успях. На това трябва да се сложи край. Няма да ги чакам да (се гаврят) с цялото ми семейство или мой приятел само за кеф. Няма да си играем на шикалки. Точка!", казва президентът и заявява, че има право да се намесва и има пълномощия да сменя служители от правоналагащите органи, техните шефове и дори самия министър.

Моро подаде оставка, след като Болсонаро уволни генералния директор на федералната полиция, без да се консултира с него. Според Моро сред нарочените за смяна от Болсонаро бил и шефът на полицията в Рио де Жанейро, който най-вероятно стои зад обвиненията в корупция срещу синовете на президента, които живеят там.

Снощи Болсонаро, цитиран от Ройтерс, написа във Фейсбук, че видеото не доказва някаква негова намеса в действията на федералната полиция. Според него в думите си на заседанието той имал предвид хора от личната си охрана, а не високопоставени служители от федералната полиция, но добави, че всеки клон на властта трябва да знае границите на пълномощията си. Той се зарече, че никога няма да предаде личния си мобилен телефон, дори и върховният съд да му го поиска в рамките на разследването, защото се опасява, че информация от телефона може да изтече в публичното пространство.

Рейтингът на Болсонаро в страната бързо спада, като една от причините е скандалът, предизвикан от оставката на Моро, който е смятан за активен борец срещу корупцията в Бразилия, отбелязва АП.

Друга причина са опитите на президента да омаловажава пандемията от коронавируса, която бързо се разрасна в страната и вече отне живота на над 21 000 бразилци. Само през последния ден починалите са 1001. Бразилия е вече втора в света след САЩ по брой на заразените, които в момента са почти 331 000, съобщи Ройтерс.