Тотален колапс - на щатовете, на болниците и на цялата здравна система в Бразилия, след като коронавирусът взема рекордни жертви последните дни. Само за месец двама здравни министри подадоха оставка.

А само за седмица страната, в която жертвите на коронавирус задминаха дори големите огнища в Европа - Англия, Италия, Испания, е на път да задмине и Русия, удряйки рекорди по новозаразени и починали.

За последното денонощие Бразилия регистрира рекорден брой от 1188 смъртни случая от COVID-19. От началото на епидемията в страната от заболяването са починали 20 047 души. Общият брой на заразените достигна 310 087. По този показател Бразилия се нарежда на трето място след Русия и САЩ.

Експерти от бразилското здравеопазване допускат, че жертвите може да достигнат 100 000 души.

Фактът е обаче, че няма толкова голяма силно засегната държава от новия вирус като Бразилия, която да прави толкова малко тестовe.

Въпрос на ден-два е третата най-засегната в момента страна да стане втора, изпреварвайки Русия.

Интересно е обаче какви са причините за високата смъртност

Бразилия е сред най-бедните страни в света.

Световните издания коментират, че бедността, която налага много хора с ниски доходи да живеят на едно място в места, които нямат дори водоснабдяване и канализация. Именно там са огромните огнища на коронавирус в Бразилия, където социалната дистанция и хигиената са почти невъзможни.

Страната пък се управлява чрез щатски правителства, които не са подкрепили достатъчно бедните жители на фавелите (бедняшките квартали), които нямаха друг избор, освен да работят.

Заради липсата на доходи не се предприемат строги мерки, като например затваряне на магазини и дори заведения и хората ден след ден ходят на работа, за да изкарат прехраната си.

Неведнъж бе критикуван бразилският президент Жаир Болсонару.

Той отговори на въпроси за броя на жертвите в страната от новия коронавирус (COVID-19), като запита: "И какво от това?". Скърбя, но какво искате да направя? Наричан съм Месиас (б.а. - от месия), но не мога да върша чудеса". 

Самият той не спазва също мерки, коментират световни издания, тъй като е забелязван, хем да излиза да си купува понички, хем да се здрависва, като преди това почесва носа си.

Здравната система

От два дни световните агенции пишат, че болниците в страната са пред колапс, особено в Сао Пауло, където болните са най-много.

Там властите смятат, че колапсът е въпрос на две седмици, затова и кметът на града обмисля пълна блокада със забрана за излизане.

В щата Сеара, вторият по заразени, медицински работник в града заяви: "Налага ни се да решаваме кой ще бъде обдишван и кой - не", пише БиБиСи.

Министърът на здравеопазването на Бразилия Нелсон Тайш подаде оставка преди две седмици, като за последният месец това е втора оставка. 

На 16 април президентът на Бразилия Жаир Болсонару уволни здравния министър Луис Анрике Мандета заради спор за мерките срещу коронавируса.