Истинското име на един от двамата, обвинени в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е Анатолий Владимирович Чепига. Той се представяше като Руслан Боширов. Това съобщиха bellingcat.com и The Insider.

След проведено разследване от "Дейли телеграф" и "Белингкет" се установило, че Чепига е полковник от военното разузнаване на руската армия, известно с наименованието си от времето на СССР - ГРУ, макар че днес се нарича Главно управление към Генералния щаб на руската армия.

Полковник Чепига е участвал във втората чеченска война, а през 2014 година лично президентът Владимир Путин му присвоява звание "Герой на Русия" с мотивировка "за изпълнение на миротворческа мисия".

По-късно е бил на границата с Украйна, а новото си име - Руслан Боширов, е получил след като е завършил академията към генералния щаб на армията. Истинското му име е потвърдено от системата "Руски паспорт", която регистрира руските граждани.

Засега няма коментар от Москва на най-новите обвинения на "Белингкет".

По-рано този месец британски прокурори обвиниха двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, в опит за убийство чрез отравяне с Новичок на Сергей Скрипал и дъщеря му през март в южния английски град Солсбъри. Тогава прокурорите казаха, че заподозрените вероятно са използвали фалшиви имена, за да влязат във Великобритания.

Петров и Боширов се появиха по държавния руски телевизионен канал Ар Ти. Двамата казаха, че са били в Солсбъри като туристи и нямат нищо общо с отравянето с Новичок, който според Лондон, е бил нанесен върху бравата на входната врата на Скрипал.