По моите лични наблюдения и също така по данни - неоспоримо има хора, които са абсолятно заинтересувани, не толкова за самата кауза, а за лични облаги. Това са хора, които имат цели за свои облаги, а не ги интересува толкова самата кауза. Това заяви пред БНТ вицепрезидентът на Българо-американската полицейска асоциация офицер Благовест Бонев за сблъсъците по време на протестите в САЩ и ситуацията в Чикаго.

По-рано стана ясно, че трима полицаи от български произход са пострадали леко при безредиците в САЩ през последното денонощие.

По думите на Бонев, българските му колеги са добре. 

"Всички са добре и се възстановяват. Надявам се, че няма да има трайни последици от техните наранявания. Доколкото аз съм запознат не е нещо необратимо", допълни той.

Според българския полицай, има автобуси и хора, които се организират от други щати и отиват в Чикаго или другите градове, където мародерстват.

"Аз работя в едно от предградията от Чикаго - 40-50 км северно от града. При нас нещата са много по-различни. Доколкото знам от мои колеги и медиите, в самия център на Чикаго нещата не са много добре. Полицията е в постоянни сблъсъци с протестантите. Нашите колеги и аз сме добре, положението не е толкова изнервено. Но все пак - отиваш на работа и не знаеш какво те очаква", каза още Благовест Бонев.

Междувременно губернаторът на Илинойс Джей Робърт Притцкър обяви, че достъпът до центъра на Чикаго е ограничен, а Националната гвардия е влязла в града.

Притцкър е разпоредил 250 служители от гвардията да подпомогнат полицаите в града, след като бяха подпалени няколко патрулки, а тълпата от протестиращи започна да плячкосва магазините.

Много автобуси не се движат към центъра на Чикаго. Метрото също е спряло. Очаква се то да тръгне по график от сряда.