Двама българи са сред ранените при сблъсъка на два влака в Гърция, съобщиха от българското Министерство на външните работи. Те са настанени в болницата в Солун. От дипломатическото ни представителство съобщават, че са в постоянен контакт с местните служби и оказват съдействие на пострадалите българи.  

Сънародниците ни са мъж и жена, самоличността им все още не е известна. В консулството ни не са постъпвали сигнали от българи, които търсят свои близки.

По информация на източници на NOVA българката е била прегледана в болница и освободена за домашно лечение, а другият ни сънародник не е посещавал болница, тъй като е нямал оплаквания след сблъсъка. 

Вижте още снимки тук >>>

Расте броят на жертвите от тежкия влаков инцидент. Гръцката национална телевизия ЕРТ съобщи, че броят на загиналите е достигнал 40, а близо 130 души са ранени, от които 66 са в болница. 18 души са в неизвестност. Сред загиналите има много млади хора, студенти, които са се връщали от Лариса и Атина към Солун. Към момента всички тела са изкарани от третия вагон.

По данни на железопътния оператор Hellenic Train в пътническия влак за Солун е имало около 350 пътници.  

Катастрофата стана около полунощ на жп линията Атина-Солун в района на град Темпе. Пътнически влак, превозващ стотици хора, включително много студенти, се удари с висока скорост в идващия насреща товарен влак. При сблъсъка няколко вагона дерайлираха, а най-малко три избухнаха в пламъци. 

Местни медии коментират, че ако сблъсъкът е станал няколко километра по-късно, двата влака е щяло да се намират в тунел, където спасителна операция би била невъзможна. 

Снимка: БТА/AП

Спасителните екипи осветиха мястото с прожектори преди разсъмване, докато търсеха оцелели сред изкривените, димящи останки, пише гръцкият Еkathimerini. Спасителите работиха в гъст дим, изваждайки парчета усукан метал в търсене на заклещени хора. Други, с фенери, претърсиха полето наоколо и провериха под останките. Смята се, че няколко от жертвите са открити във вагон-ресторанта близо до предната част на пътническия влак.

След изгрев слънце екипите започнаха работа с тежки машини, които да разместят големите и тежки части от влаковете. 

"Процесът на евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака", каза Василис Вартакойанис, говорител на гръцката противопожарна служба.

"Влаковете бяха напълно унищожени, както пътническият, така и товарният, разказва Василис Полизос - местен жител, който е бил един от първите отишли на място. Заварил зашеметени и дезориентирани хора, бягащи от задните вагони на влака. "Хората, естествено, бяха уплашени - много уплашени. Оглеждаха се, търсеха се, не знаеха къде са", споделя още Полизос.

Много от пътниците във влака от Атина до Солун са били студенти, завръщащи се у дома след празнуване на карнавала през дългия уикенд. "Това е ужасна трагедия, която е трудна за разбиране. Много съжалявам за родителите на тези деца", каза заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага.

Гръцкото правителство обяви тридневен траур след влаковия сблъсък, който нарече "най-смъртоносния в историята на страната". Гръцкото знаме ще бъде свалено наполовина във всички обществени сгради, а всички публични тържества се отменят. Премиерът Кириакос Мицотакис пътува за Лариса, съобщиха от кабинета му. 

Предположения за причините за катастрофата

Към момента водещата версия за катастрофата е грешна информация за движението на влаковете, подадена от гарата в Лариса.

Според експерти, цитирани от гръцкия сайт "Грийк репортер", причина за катастрофата може да е човешка грешка, до която се е стигнало поради факта, че електронната система във влаковете "не работи от години". Според изданието пътническият влак от Атина за Солун се е движел по лявата част на железопътната линия, предназначена за влаковете, пътуващи на юг. 

Председателят на асоциацията на машинистите Костас Генидуниас заяви, че електронните системи, които предупреждават машинистите за предстояща опасност, не работят от години. 

"Случи се немислимото. Два влака се озоваха на един и същи коловоз", каза той пред националната телевизия ЕРТ. "Нищо не работи, всичко се прави ръчно. В цялата мрежа Атина-Солун сме в "ръчен режим", добави той, като подчерта, че нито индикаторите, нито семафорите, нито електронното управление на трафика работят. "Машинистите получават нареждания и където ни отведат, там отиваме", каза председателят на асоциацията. 

Генидуниас допълни, че в миналото електронните системи са работели и отговорност за случая трябва да се търси от властите. "Ние постоянно протестираме", съобщи той. 

Друг служител на железниците, Гианис Дицас, заяви, че мерките за сигурност в гръцката железопътна система са архаични. Пред "Опън ТВ" той каза, че двата влака са се движели по една и съща линия в продължение на 10-12 минути, но няма електронно устройство, което да предупреди машинистите за опасността от сблъсъка. 

"Само началникът на гарата има възможността да види по електронен път движението на влаковете. Ако той беше видял опасността, щеше да сигнализира на машинистите и да нареди на влаковете да спрат", добави той.

Съболезнования и готовност за съдействие

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу прекъсна посещението си в Молдова, за да се върне в Гърция след влаковата катастрофа. На съвместна пресконференция в молдовската столица Кишинев с президента на Молдова Мая Санду тя каза: "За съжаление трябва да прекъсна посещението си, за да бъда близо до моя народ, да подкрепя тези, които се нуждаят от това". Гръцкият президент изказа съболезнования на близките на загиналите и пострадалите в това бедствие. Нейното планирано посещение в Молдова започна тази сутрин със среща със Санду. Сакеларопулу трябваше да проведе срещи и с парламентарни и правителствени лидери.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола изразиха съболезнования след влаковата катастрофа. "Цяла Европа скърби с вас. Мислите ми са с народа на Гърция след ужасната влакова катастрофа, която отне толкова много животи снощи близо до Лариса", написа Фон дер Лайен в "Туитър". "Ние сме до вас", добави тя на гръцки.

"Моите искрени съболезнования към всички жертви, техните семейства и приятели. Благодарна съм на всички спасители и медицински персонал на място", написа Мецола в в социалната мрежа. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич също изпрати съболезнования на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и изрази готовност да окаже помощ след трагичната железопътна катастрофа. "Думите дават малко утеха в това тежко време, но ние тъгуваме с вас и сме солидарни с гръцкия народ, готови сме да окажем всякаква помощ", написа Вучич в Туитър. Съболезнования изказа по-рано и президентът Румен Радев.