Противоречивият инфлуенсър Андрю Тейт е търсил от затвора съдействието на двама крайнодесни румънски политици в защитата си по обвинения в изнасилване и трафик на хора. Това сочат записи от подслушани разговори, представени в съда от румънски прокурори, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Интернет знаменитостта е инструктирал двама свои сътрудници да кажат на румънските политици Джордже Симион и Диана Йованович-Шошоака, че е несправедливо обвинен и че подкрепата за неговата кауза "ще бъде добра за техните кариери", сочат записите от подслушаните разговори.

"Дайте им да разберат, че ще получат много гласове, когато Тейт каже, че са застанали на негова страна", е казал бившият кикбоксьор, според запис на разговор, проведен на 28 януари.

Записите на телефонните разговори са включени в непубликувани до момента съдебни документи от заседание по делото срещу Тейт, проведено на 21 февруари. Агенция Ройтерс се е запознала с документите.

Джордже Симион, който е депутат от антисистемната и националистическа партия Алианс за единство на румънците, заяви пред Ройтерс, че с него никога не са се свързвали сътрудници на Андрю Тейт или самият обвиняем и посочи, че не би подкрепил публично инфлуенсъра, ако той поиска това от него. Запитан дали смята, че Тейт е несправедливо обвинен, депутатът отговори, че това ще реши съдът, а не политиците.

Говорител на Диана Йованович-Шошоака, която е сенатор и бивш член на Алианс за единство на румънците, каза, че подслушаните разговори са "лъжи", които имат за цел да й навредят.

Записаните разговори са се състояли между 28-ми и 31 януари, според румънската прокуратура, т.е. около месец, след като 36-годишният Тейт бе задържан заедно с неговия 34-годишен брат по обвинения в изнасилване, трафик на хора и създаване на организирана престъпна група. Двамата братя отхвърлят обвиненията. Ройтерс не е успяла да се свърже с тях в затвора, за да коментират подслушаните разговори.

Адвокатът на Тейт - Еуджен Видиняк, и говорител на прокуратурата отказаха коментар заради продължаващото разследване.

Агенция Ройтерс не е успяла да потвърди от независим източник идентичността на участниците в подслушаните разговори и да установи дали е имало лобиране сред политици. Записите на разговорите са преведени от английски на румънски език за съдебното заседание, което означава, че може да има известно разминаване с точните думи на участниците, отбелязва Ройтерс.

Също на 28 януари, според съдебните документи, Тейт казва на своя сътрудник Люк да пусне в социалните медии клипове от парти, на които се вижда, че най-малко едно от момичетата, за които обвинението твърди, че са жертви на неговия трафик на хора, танцува в Букурещ.

"Да, пусни ги навсякъде и кажи: Това момиче твърди, че е било отвлечено, при положение че не е отвлечено", казва Тейт според записа. Сътрудникът му пита дали Тейт иска да дискредитира момичетата в социалните мрежи, на което той отговаря утвърдително.

Тези документи са от съдебно заседание на 21 февруари, на което съдията удължи срока на задържане на Тейт до края на март. Прокурорите представиха на заседанието доказателства, според които братята са ръководели операция по трафик на хора, фокусирана върху създаване на онлайн порнография.

Андрю Тейт, който има британско и американско гражданство, бе задържан в Румъния в края на декември заедно с брат си Тристан и две румънски гражданки. До момента са идентифицирани шест жени, които са били сексуално експлоатирани от групата, ръководена от двамата британци. Тейт изглежда, че живее в Румъния от 2017 г.

През януари румънските власти нахлуха в комплекс близо до Букурещ, свързан с братята Тейт, и иззеха автопарк от луксозни автомобили, включващ Ролс-Ройс, Ферари и Порше. Те съобщиха, че са конфискували активи на приблизителна стойност 3,9 млн. долара. Ако обвинението успее да докаже, че собствениците на автомобилите са спечелили пари чрез незаконни дейности като трафик на хора, активите ще бъдат използвани за покриване на разходите по разследването и за обезщетяване на жертвите.