Най-малко 32 души са загинали, а 85 са ранени при сблъсък на пътнически и товарен влак в Гърция, съобщиха местните медии, като се позовават на официалните власти. По-рано бе съобщено за 29 загинали.

Всички снимки вижте тук

Инцидентът е станал около полунощ в района на градчето Темпе, на около 380 километра от столицата Атина.

Пътническият влак, който е превозвал над 350 души, е пътувал от Атина за Солун. Той се е сблъскал с товарна композиция.

Катастрофата е станала точно преди долината Темпе, при пролом, разделящ областите Тесалия и Македония.

Костас Агорастос, областен управител на Тесалия, заяви пред гръцката телевизия Скай, че двата влака са се сблъскали челно с висока скорост. "Първият и вторият вагон вече не съществуват", каза той.

Оцелели пътници разказват, че сблъсъкът се е усетил като земетресение. Първите два вагона на пътническия влак са изгорели напълно. По показания на пътниците, те са били пълни с хора. Повечето от тях са били студенти, които са се връщали в Солун. 

Снимка: БТА/АР

На място работят 17 екипа на пожарната. Изпратени са около 30 линейки. Пострадалите се извозват до болници във всички близки градове. В лечебното заведение в Лариса има около 25 души с тежки травми. 

Оцелели разказаха, че някои пътници са били изхвърлени през прозорците на вагоните при удара. Други пък са заклещени в усуканите ламарини на вагоните. 

Спасители с фарове претърсват полето с фенерчета. Пътниците, които са получили леки наранявания или са невредими, са транспортирани с автобус до Солун, който е на 130 километра на север. 

Снимка: БТА/АР

Възможната причина за сблъсъка не е ясна веднага. Двама железопътни служители са били разпитани от полицията, но не са задържани.

Оцелял тийнейджър, който не съобщи името си, разказа пред гръцки репортери, когато слезе от един от вагоните, че малко преди катастрофата усетил рязко спиране и видял искри.

"Нашият вагон не дерайлира, но тези отпред дерайлираха", разказа той, видимо разтърсен.

Младежът, който е пътувал в четвъртия вагон, допълни, че е използвал чанта, за да счупи прозореца и да избяга.

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, областният управител на Тесалия, определи сблъсъка като "много силен" и заяви, че това е "ужасна нощ".

"Предната част на влака е смачкана. ...Наложи се да дойдат кранове и специална подемна техника, за да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има отломки, разхвърляни навсякъде около мястото на катастрофата", разказа той.

Официални представители заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ.

Компанията Гръцки железници е управлявана от италианската FS Group, която извършва железопътни услуги в няколко европейски държави.

 МВнР: Няма пострадали българи

Няма информация за пострадали българи при влаковата катастрофа в Гърция, съобщиха от българското външно министерство. 

От МВнР изказват съболезнования на семействата на жертвите във влаковата катастрофа и се надяват за бързо възстановяване на пострадалите, се посочва в публикация на ведомството в Туитър. България застава до Гърция в този трагичен момент, написаха още от ведомството.

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования към семействата на загиналите във влаковата катастрофа в Гърция.

"Дълбоко съм натъжен от новината за ужасния влаков инцидент в приятелски Гърция. Сърдечни съболезнования на семействата на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на ранените", написа държавният глава в "Туитър".